Джон Съливан приключи работата си като посланик на САЩ в Русия и днес напусна Москва, съобщиха от пресслужбата на дипломатическата мисия. Това е и краят на кариерата му в американската администрация, допълва съобщението.

Новината е донякъде изненадваща, тъй като президентът Джо Байдън дори не е номинирал негов наследник на поста и обикновено акредитираният титуляр остава, докато пристигне нов посланик или получи втори мандат от Вашингтон. Посолството ще оглави Елизабет Руд със статут на шарже д'афер.

Поддържането на посланик в Москва, който вече познава ключовите играчи там, бе сигнал, че администрацията остава отворена за дипломация и работа с Русия, където това е възможно.

Съливан беше назначен през декември 2019 г. от президента Доналд Тръмп и работи на тази позиция близо три години, колкото е стандартният посланически мандат на представител на САЩ. Но след идването в Белия дом на Джо Байдън администрацията реши, че предпочита да се възползва от 40-годишния му опитът да работи с петима президенти. Той бе зам.-държавен секретар и заемаше ръководни постове в министерствата на правосъдието, отбраната и търговията.

На 6 юни Съливан каза, че Москва и Вашингтон могат да затворят посолствата си, но това би било голяма грешка. Според него администрацията на президента на САЩ едва ли ще подкрепи такъв ход. "Мога да си представя само една единствена причина, поради която САЩ ще бъдат принудени да затворят посолството си - ако не е безопасно да го оставим отворено", обясни той.

Москва говори неведнъж напоследък за скъсване на отношенията между страните. Тази ситуация може да означава затваряне на посолствата в Русия и Съединените щати. Посланикът изрази надежда това да не се случи.

Дневник