И вторият заподозрян за масовите убийства с нож в Канада в началото на седмицата е мъртъв, съобщи Би Би Си в четвъртък.

Властите смятат, че двама братя са убили 10 души с нож и ранили 19 в общност с коренно население в провинция Саскачеван в неделя.

Полицията съобщи, че 32-годишният Майлс Сандерсън е получил медицински проблем след ареста на магистрала в провинция Саскачеван след преследване с висока скорост и е починал по-късно. Служител на полицията е съобщил на канадските медии, че Сандерсън е починал от самонараняване.

В понеделник полицията откри тялото на неговия брат Деймиън Сандерсън, като следствието се опитва да установи дали той не е бил убит от Майлс Сандерсън.

Десет от пострадалите остават в болница. Трима са в критично състояние. Мотивите на извършителите остават неясни.

Сандерсън е бил преследван, след като полицията е получила сигнал в сряда, че той е откраднал превозно средство, и е започнала преследване. След гонка на висока скорост по магистрала заподозреният е бил принуден да излезе в селска местност, където колата му е избутана в канавка и той е заловен.

Полицаите намериха нож в джипа, докато го арестуваха, каза шефът на полицията, цитиран от Би Би Си.

Мъжът е бил откаран в близка болница, където е бил обявен за мъртъв.

Около час и половина по-рано властите разпратиха на мобилните телефони на потребители в околностите на град Уакау да "потърсят незабавно подслон/убежище на място", тъй като мъж, въоръжен с нож, е бил видян да кара откраднат бял джип в областта.

CBC News съобщава, че Сандерсън е проникнал в селски имот. Собственичката на къщата забелязала Сандерсън да се приближава до входната й врата, заключила я и се скрила в банята. Но мъжът разбил вратата и влязъл в къщата. След като жената отказала да тръгне с него, той взел ключовете от колата й, мобилния й телефон, вода и цигари, разказа синът й. Жената се обадила на полицията чрез стационарен телефон, съобщава CBC.

Майлс Сандерсън е бил освободен предсрочно от затвора, където е излежавал четиригодишна присъда за няколко тежки престъпления през февруари, след като комисия е преценила, че той "няма да представлява неоправдан риск" и че освобождаването му ще "допринесе за защитата на обществото", като улесни интеграцията му.

Дневник