Екип изследователи от университета на Тел Авив показаха как антитела, изолирани от имунната система на преболедували Covid-19, успешно неутрализират всички известни варианти на коронавируса, съобщи в бюлетина си пресслужбата на израелското министерство на външните работи, позовавайки се на прессъобщение на университета.

Според авторите на изследването откритието премахва необходимостта от бустерни ваксинации и укрепва имунитета на рисковите групи от населението.

Автори на изследването са д-р Наталия Фройнд и докторантите Михаел Мор и Руофан Лий от катедрата по клинична микробиология и имунология на факултета по медицина. То е проведено в сътрудничество с д-р Бен Крокър от университета на Калифорния Сан Диего, проф. Йе Шианг от университета Цинхуа в Пекин, проф.Мейтал Гал-Танами и д-р Моше Десо от университета Бар-Илан. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър комюникейшънс байолъджи", предаде БТА.

Изследването продължава работата по предварително проучване от октомври 2020 г., в разгара на Covid-кризата. Тогава д-р Фройнд и колегите й секвенират всички В-клетки на имунната система от кръвта на хора, оздравели от оригиналния вариант на новия коронавирус и изолират девет антитела, които организмите на тези пациенти са произвели. Сега изследователите установяват, че част от тези антитела са много ефикасни при неутрализиране на всички варианти на новия коронавирус, включително Делта и Омикрон.

"С предишното изследваме показахме, че различните антитела, формирани в отговор на инфекцията с оригиналния вариант на вируса, са насочени към различни части на вируса. Най-ефективните антитела са тези, свързани с шиповидния протеин на вируса, на същото място, където шипчето се свързва с клетъчния рецептор ACE2. Ние, разбира се, не сме единствените, изолирали тези антитела и здравните системи по света се възползваха широко от тях до възникването на различните варианти на коронавируса, които направиха безполезни повечето от тях. С настоящето изследване показваме, че две други антитела - TAU-1109 и TAU-2310, които свързват шиповидния протеин на различно място от това, в което се концентрират останалите антитела, всъщност са изключително ефективни при неутрализиране на вариантите Делта и Омикрон. Според нашите резултати ефективността на TAU-1109 при неутрализиране на Омикрон е 92 на сто и 90 на сто при неутрализиране на Делта. TAU-2310 неутрализира варианта Омикрон с ефективност от 84 на сто и Делта с ефективност 97%", каза д-р Фройнд.

Според нея изненадващата ефективност на тези антитела може да е свързана с еволюцията на вируса.

Според нея тези антитела може да предизвикат революция в борбата срещу Covid-19.

"Трябва да погледнем към пандемията от КОВИД-19 в контекста на предишни епидемии от болести, на които човечеството е било свидетел. Хората, ваксинирани срещу едра шарка при раждането си и днес са на около 50 години, все още имат антитела и затова вероятно за защитени, поне частично, от вируса на маймунска шарка", каза тя.

Дир.бг