Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бюджетът за следващата година ще бъде военен, отделяйки повече от трилион гривни (27.4 милиарда долара) за разходи за отбрана и сигурност, съобщи "Ройтерс".

Във видеообръщение към украинците той увери, че социалните задължения като пенсиите трябва да бъдат покрити изцяло, но че разходите, които не са критични, трябва да се намалят максимално.

"Ясно е, че това ще бъде бюджетът на държава във война", заяви Зеленски, добавяйки, че сигурността и отбраната ще бъдат "приоритет номер едно".

Правителството ще представи планове за намаляване на разходите за държавни предприятия, служители и институции, които се считат за несъществени, каза той.

Ще бъде създаден специален фонд за възстановяване, който ще бъде частично пълнен от приходите от конфискацията на руски активи, каза Зеленски.

Украйна е изчислила, че цената на войната, съчетана с по-ниските данъчни приходи, е оставила фискален дефицит от 5 милиарда долара на месец, или 2.5% от предвоенния БВП. Икономистите изчисляват, че това повишава годишния дефицит до 25% от БВП в сравнение с едва 3.5% преди конфликта.

Дневник