Драгажен кораб на румънския флот се удари в носеща се в Черно море мина, докато се опитваше да я обезвреди при лошо време в четвъртък, но екипажът от 75 души е невредим от експлозията, съобщи министерството на отбраната в Букурещ.

Мините започнаха да се появяват в Черно море, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а румънски, български и турски военни екипи обезвреждат тези, които се носят в техните води.

Министерството каза, че корабът е бил предупреден за мина, носеща се на около 25 морски мили североизточно от румънското черноморско пристанище Констанца, но не е успял да я обезвреди, преди да бъде ударен от нея поради силни ветрове и вълни.

"Няма жертви или ранени след експлозията, 75-те военни на кораба не са в опасност, плаваемостта на кораба не е засегната и няма големи щети на борда", се казва в изявление на министерството.

Черно море е от решаващо значение за превоз на зърно, нефт и нефтопродукти. От началото на войната Турция, Румъния, България и Украйна са унищожили 28 мини в западнаата част на Черно море, казаха от министерството.

Дневник