Спира се напълно прилагането на Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия.

Това гласи решение, прието днес от Съвета на ЕС.

Мярката ще доведе до увеличаване на таксата за кандидатстване за виза от 35 на 80 евро, до необходимостта от представяне на допълнителни удостоверителни документи, до увеличаване на времето за обработване на визите и до по-рестриктивни правила за издаването на многократни визи.

Предложението за отмяна на режима бе направено преди три дни от Европейската комисия.

    „Страна като Русия, която води агресивна война, не може да получава визови облекчения, докато продължава да води своята разрушителна външна политика и военна агресия срещу Украйна, като по този начин показва пълно пренебрежение към международния ред, основан на правила“, заяви тогава еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.

Очаква се решението да бъде публикувано още днес в Официален вестник на ЕС. Веднага след това то ще влезе в сила и ще се прилага от 12 септември.

Мярката е въз основа на Шенгенския визов кодекс, изтъкна Илва Йохансон на 6 септември, когато обявяваше предложението. Пред Клуб Z тя поясни, че е убедена, че България и другите страни членки, които все още не са в Шенген, ще се съобразят с идеята. Така и стана.

Споразумението между ЕС и Русия за улесняване издаването на визи влезе в сила на 1 юни 2007 г. Целта му бе да улесни издаването на визи за краткосрочно пребиваване - не повече от 90 дни в рамките на 180 дни, въз основа на принципа на реципрочност.

    „То позволява привилегирован достъп до ЕС за гражданите на ползващи се с доверие партньори, с които споделяме общи ценности. С непровокираната и неоправдана агресивна война, включително безразборните нападения срещу цивилни граждани, Русия разруши това доверие и потъпка основните ценности на нашата международна общност. Днешното решение е пряко следствие от действията на Русия и допълнително доказателство за нашия непоколебим ангажимент към Украйна и нейния народ“, коментира чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан, чийто страна в момента е ротационен председател на Съвета.

ClubZ