Ръководителят на мисията на ООН в Украйна за мониторинг на човешките права заяви, че Русия не позволява достъп до военнопленнициq и изрази тревога на фона на доказателства, че някои от тях са били подложени на изтезания и малтретиране, съобщи "Ройтерс" в петък.

"Руската федерация не предоставя достъп до военнопленници, държани на нейната територия или на територията, която е окупирала", каза Матилда Богнер на пресконференция в Женева.

"Това е още по-обезпокоително, тъй като ние сме документирали, че военнопленници, намиращи се под властта на Руската федерация и държани от въоръжените сили на Руската федерация или свързани с нея въоръжени групи, са били подложени на изтезания и малтретиране", добави тя.

Русия отрича да е изтезавала военнопленници или да ги е подлагала на други форми на малтретиране. Тя твърди, че нейните сили в Украйна провеждат "специална военна операция" за разоръжаване на страната и премахване на крайнодесни националисти, които руската страна смята за заплаха за собствената си сигурност.

През август Москва съобщи, че възнамерява да организира серия съдебни дела срещу военнопленници в Мариупол, където десетки украински бойци се предадоха по заповед на своето командване.

Дневник