С официални церемонии днес бе открита новата учебна година в двете висши учебни заведения в Шумен – Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ (ШУ) и филиала на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна (МУ). Учебнта година и в двете висши заведения започва присъствено.

Над 2000 първокурсници стартират своето обучение в ШУ. Те ще учат в редовна и задочна форма в трите степени – бакалавър, професионален бакалавър и магистър.  Днес пред Ректората всички студенти и преподаватели бяха приветствани от ректора на университет проф. Георги Колев

„Първият учебен ден е празник не само в нашия университет, а и в цялата система на средното и висшето образование в България. Аз се радвам, че виждам желание и искри в очите на младите хора да учат и да не се повтаря онази тягостна обстановка, която имахме в последните години заради ковид пандемията. Пожелавам успех на учебната 2022/2023 година. На добър час!“, каза в словото си проф. Колев.

По традиция, бяха издигнати знамената на България, на Европейски съюз и на ШУ. Честта да вдигнат флаговете получиха Маринка Чанева – докторант в университета и носител на наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката за 2022 г., третокурсникът в специалност „Компютърна информатика“ Милен Чолаков и Росен Иванов, който е част от шампионския отбор по баскетбол на ШУ.

Бяха връчени и две специални награди. Плакет за цялостен принос и заслуги за утвърждаване на авторитета на университет, за забележителната му научноизследователска и преподавателска дейност получи проф. Веселин Панайотов.

Наградата на Ректора за научни постижения бе връчена на Филип Атанасов Трендафилов, студент в 4-ти курс, специалност „География и регионална политика“.

28 първокурсници в специалност „Медицинска сестра“ и 21 в специалност „Акушерка“ започват тази година своето обучение в шуменския филиал на Медицинския университет във Варна. Пред сградата на учебното заведение в Шумен да пожелаят на добър час на студентите се събраха родители, преподаватели, представители на местната власт.

От името на ректора на МУ проф. Д-р Валентин Игнатов поздравление към присъстващите отправи директорът на Филиал-Шумен проф. Соня Тончева.

„Драги първокурсници, скъпи колеги. Днес е специален ден, защото вие започвате обучението си в Медицинския университет във Варна, който е един от най-динамично развиващите се висши учебни заведения. Днес отваряме вратите си за всички вас, които искат да бъдат сред най-добрите лекари, фармацевти, здравни специалисти, медицински сестри, акушерки. Имайте куража да следвате мечтите си! Бъдете  любознателни! И помнете - вашият успех е нашата цел“, се каза в поздравителния адрес.

След официалните приветствия и в двете висши учебни заведения първокурсниците положиха клетва, като се врекоха да спазват принципите и традициите на ВУЗ-овете, където учат.

Водосвет за духовно и телесно здраве и благоденствие на студенти, преподаватели в ШУ и филиал - Шумен отслужи архиерейски наместник на Шуменска духовна околия отец Димитър.

ШУМ.БГ