Финландският премиер Сана Марин заяви в Европейския парламент във вторник, че Европа е сбъркала, сближавайки се с Русия.

"Бяхме наивни спрямо Русия. Трябваше да слушаме повече балтийските държави, които са живели под руско управление", заяви Марин, която беше поканена в Страсбург да изложи визията си за Европа.

Финландският премиер заяви, че ако ЕС е действал след окупирането на Крим от Русия през 2014 г., вероятно би било възможно войната сега да бъде избегната.

Марин призна: "Разчитахме твърде много на руската енергия, защото беше евтина. Обвързахме се с икономически с Русия и сбъркахме."

За разлика от част от европейските държави Финландия не е силно засегната от проблемите с руските енергийни доставки, тъй като навреме е диверсифицирала източниците си и е заложила на възобновяемите енергии, обясни премиерът в пленарната зала.

Затова пък Европа според нея не се е ориентирала достатъчно рано към възобновяемата енергия заради климата. "Ако го бяхме направили, нямаше да оставим Русия да ни изнудва", каза пред евродепутатите Марин.

В речта си тя определи като най-силната страна на Европа единството и европейските ценности.
"Тази криза не е първа, няма да е и последна и трябва да разчитаме на най-голямата си сила - единството и взаимното доверие, и да се опираме на ценностите си - върховенството на правото, демокрацията и човешките права", каза финландският премиер.

"Ще устоим на руския шантаж и ще преживеем тежката зима, но за това ще са ни нужни решителност и смелост", добави Марин, казвайки, че ЕС не може да приеме "това, което иска Русия - свят, разделен на сфери на влияние".

Сана Марин призова за "пълна подкрепа" на Украйна от страна на ЕС, включително военна, икономическа и чрез подсилване на санкциите.

"Украйна ще спечели войната с наша помощ, няма друг вариант", увери финландският премиер. Тя определи като "единствения добър резултат от войната" кандидатурите на Финландия и на Швеция за НАТО.

Финландският премиер призова ЕС да акцентира върху изграждането на стратегическата си автономност, "за да се изправим пред външните заплахи и да продължим да функционираме". Марин се застъпи и за задълбочени "реформи в ЕС, които да отговорят на предизвикателствата пред човечеството", а не за институционални промени. Както и Европа да произвежда храни, за да гарантира продоволствената си сигурност и да помогне на нуждаещите се в Африка.

В залата няколко евродепутати носеха тениски с надписи "Сана, продължавай да си рок" в знак на подкрепа за 34-годишния премиер, която наскоро беше обект на скандал в Хелзинки заради буйното си поведение на частно парти. Марин трябваше да си направи тест за наркотици, за да успокои опозицията и част от управляващата си коалиция, че има качества да изпълнява длъжността си, въпреки желанието си да се забавлява с приятели.

За продължаване на европейската подкрепа за Украйна се застъпи и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, който отговаря на въпроси на евродепутатите.

"Не бива да отслабваме подкрепата си за Украйна сега. Подходът работи", заяви Борел.

В отговор на въпрос на Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС Борел каза, че трябва да се преговаря с руския президент Владимир Путин и преди изтеглянето на руските части от Украйна. Киев поставя като условие за началото на преговори напускането на окупационните части от цялата територия на Украйна.

Дневник