Русия е прехвърлила повече от 300 милиона долара на чуждестранни политически партии, длъжностни лица и политици в повече от двадесет държави, за да печели влияние в чужбина. Това съобщи във вторник високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Правителството на САЩ разсекретява част от информацията от доклада и е споделило сведения за скритото политическо финансиране на Русия с други страни, каза служителят, пожелал анонимност.

Сумата се отнася към период от 2014 г. и е била адресирана към държави в Европа, Африка и в други части на света, пише в. "Вашингтон пост".

"Като осветяваме скритото руско политическо финансиране и руските опити да подкопаят демократичните процеси, ние предупреждаваме тези чуждестранни партии и кандидати, че ако приемат тайно руски пари, ние можем и ще ги разобличим", казва още служителят на президентската администрация пред репортери.

Според официални лица свързаните с Кремъл сили са използвали фиктивни компании, неправителствени организации и други средства за влияние върху политически събития, понякога в полза на крайнодесни групи.

В писма до посолствата на САЩ в повече от 100 държави в понеделник Държавният департамент описва предполагаемите действия на Русия и предлага стъпки, включително санкции и забрани за пътуване. В документа се посочват имена на руски олигарси, замесени в "схемите за финансиране", сред които Евгений Пригожин и Александър Бабаков, пише "Вашингтон пост".

През юли бившият началник на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова заяви в интервю, че обществени и политически фигури в България получават пари от Кремъл, за да защитават руските интереси. Тя се позова на доклад на българското разузнаване, според който някои от тях вземали по 4000 лв. месечно за услугите си.

Дневник