Американският президент Джо Байдън коментира за пръв път - но предпазливо - контраофанзивата на Украйна, довела до отвоюване на почти цяла Харковска област.

Тези думи от Белия дом предшестват нов пакет с помощ за Украйна, който се очаква да бъде обявен в близките дни според американски медии.

Междувременно Украйна продължава да обявява нови успехи, а президентът ѝ Володимир Зеленски съобщи за отвоювани 8000 кв. км (с още 2000 повече от съобщеното вчера) от които 4000 са "стабилизирани".

За тези данни обаче няма независимо потвърждение", а и междувременно продължава интензивният руски обстрел на позиции в областта - с артилерия и въздушни удари.

Според украинската армия са освободени в последното денонощие нови територии на километри от североизточната граница с Русия. Според заместник-министъра на отбраната Ханна Маляр, която обикаля ключовите градове в Харковска област, отвоювани от Украйна (като Изюм и Балаклея), 150 хил. души са освободени в последните дни.

Байдън определи като "значителен напредък" станалото, но, попитан дали е достигната повратна точка, заяви, че пътят, ще е дълъг.

    Не може да се даде отговор на този въпрос. Трудно е да се каже. Ясно е, че украинците са постигнали значителен напредък. Но аз мисля, че това ще бъде дълъг път.

Джо Байдън, президент на САЩ

Дневник