Никога досега не сме дебатирали състоянието на Европейския съюзq докато на границите ни бушува война и европейци бягат под бомбите и сирените за въздушна тревога. Както и не е имало толкова солидарност с бежанци от война, улиците ни са пълни с украински знамена, украински деца учат в училищата ни. Съюзът ни изпълнява дълга си. "Днес смелостта си има име и то е Украйна. Смелостта си има лице и то е това на украинските мъже и жени, изправили се срещу инвазията."

Това заяви Урсула фон дер Лайен в началото на годишната си реч "За състоянието на Европейския съюз", която произнася пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург. Тя обяви, че днес ще посети Киев за среща с президента Володимир Зеленски, за да разговарят за достъпа на страната до европейския пазар.

"Слава на Украйна! Солидарността ни с Украйна остава непоклатима", добави председателят на Европейската комисия, която покани като почетен гост в залата Олена Зеленска. Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски бе посрещната с овации от залата и ставане на крака.

"Седмици ни трябваха да се задействаме при пандемията, а сега заради войната реагирахме бързо и решително. Върнахме в света една силна Европа. За повечето от нас няма да е лесно и нека сме наясно - много неща са заложени, не само бъдещето на Украйна, но и на Европа и света. Ще бъдем поставени на изпитгание от всички, използващи се всяка възможност да сеят раздори между нас. Става дума за енергетиката, войната срещу нашите ценности, нашето бъдеще, на противостоенето на автокрацията срещу демокрацията, за убеждението ни, че със солидарност и твърдост Путин ще се провали, каза още Фон дер Лайен.

Помагаме с оръжие, средства, настаняване на бежанци... Отрязохме три четвърти от руския банков сектор от световните финанси, Руската армия сваля чипове от перални, за да оборудва дроновете си. Руската промишленост е съсипана и Кремъл е виновен за това. Това е цената за дирята от смърт и разруха, която оставя Путин, допълни тя.

"Сега е време за решителност, не да успокояваме Путин."


"Предоставихме над 19 млрд. евро помощ, включително за въоръжение. Възстановяването на Украйна тепърва ще изисква мащабни ресурси. ЕС ще предостави каквото е нужно за това и днес обявявам 100 милиона евро само за възстановяване на украинските училища."

За енергетиката

Фон дер Лайен говори и за енергетиката в Европа, като посочи, че 84% от хранилищата са пълни, но това не е достатъчно. "Миналата година 40% от вносния ни газ беше руски, днес е 9%. Но Русия активно манипулира енергийния пазар и предпочита да изгаря газа, вместо да изпълнява договорите си за доставки", допълни Фон дер Лайен.

Цените на енергията скочиха 10 пъти спрямо тези преди пандемията, припомни тя и обясни, че енергийните компании трупат огромни печалби, за които дори не са мечтали и те в значителна част са печалба от войната. "Затова част от тези печалби трябва да бъдат споделени с най-нуждаещите се."

Трябва да се погрижим и за условия за постигане на по-ниски цени, иначе губим конкерунтоспособност, добави тя. Тзи мерки трябва да са както за абсолютно ненадеждни доставчици като Русия, така за и напълно надеждни като Норвегия. От тръбопроводен газ се преминава към втечнен.


Ще има идеи за нови фискални правила

Фон дер Лайен говори още за нуждата от стратегически инвестиции в момент, когато задлъжнялостта в ЕС е голяма и има нужда от фискална устойчивост. За това ще бъдат нужни нови фискални правила и Европейската комисия планира да ги предложи през октомври. Една от целите е правителствата да разполагат с по-гъвкави условия за намаляване на задлъжнялостта.

В центъра на прехода трябва да бъде дребният и среден бизнес и специално за него ще има специани предложения на Комисията. Ще бъдат предложени общи данъчни правила за икономическа дейност в Европа.

Крайно време е да се преразгледа Директивата за просрочените плащания, защото не е справедливо всяко четвърто искане за обявяване в несъстотелност да се дължи на това, че фирмата страда от получаване на забавени плащания.

Фон дер Лайен призова да се работи много повече за образование и квалификация, включително за да се намали безработицата. Предлагам 2023 г. да бъде обявена за Година на образованието, допълни тя.

Европейският съюз ще удвои капацитета си за гасене на пожари, за да помогне на страните да се справят с все по-опустошителните въздействия от изменението на климата, каза в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Тези събития стават все по-чести и все по-интензивни... ЕС ще купи 10 леки самолета и три допълнителни хеликоптера, за да попълни своя флот", каза фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург.


ЕС планира специален Закон за редките и важните материали, защото не може такива важни за дигитализацията и бизнеса материали като лития да бъдат в ръцете на само една страна, допълни Фон дер Лайен. Поради това тя призова да наппреднат и приключат търговските преговори с Австралия и Индия и да бъдат ратифицирани сделките с Чили, Мексико и Нова Зеландия.


Изрично бе споменато в речта, че мястото на Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия е в редиците на членовете на Европейския съюз. Но също така, според нея, има нужда от Европейска политическа общност за страни, които не са на прага на ЕС или засега нямат интерес да членуват в съюза.

Инициирам Пакт за ценностите и демокрациите, допълни фон дер Лайен. Това е дълъг път, по който трябва да вървим, за да защитим собствените си демокрации. Много от нас забравиха какво е да се живее под игото на автократизма. Всяка секунда трябва да защитаваме ценностите си от ерозията отвън, защитата на върховенството на закона, независимостта на правосъдните ни системи, обвързването на достъпа до евросредства със спазването на тези принципи са много важни, каза още тя, имайки предвид действията и на страни членки като Унгария, Полша и др.

Ще предложим преразглеждане на рамката за борба с корупцията - ще включим неща като практики за злоупотреба с господстващо положение, даване на подкуп... Ще включим корупцията в нов режим за налагане на наказания, допълни тя.

Дневник