Общият съд на Европейския съюз (част Съда на ЕС) потвърди глоба от 4.125 млрд. евро за "Гугъл" - един от най-големите съдебни неуспехи на технологичния гигант - заради нарушаване на правилата за конкуренция.

Решението по делото, заведено от Европейската комисия, може да създаде прецедент, от който да се възползват регулатори в други държави и организации. Става дума за предлагането на "Андроид" по начин, който задушава конкуренцията.

Подразделението на "Алфабет" оспори взетото на по-ниска инстанция решение, но резултатът обявената днес присъда бе само малко намаляване на сумата: първоначално тя бе 4.3 млрд.

Три глоби

Това е рекордна глоба за нарушение на антитръстовото законодателство. Антитръстовият орган на ЕС наложи общо 8.25 млрд. евро антитръстови глоби на най-популярната интернет търсачка в света в три разследвания, продължили повече от десетилетие.

По-рано "Гугъл" загуби обжалването на глоба от 2.42 млрд. евро миналата година, първото от три дела.

"Общият съд до голяма степен потвърждава решението на Комисията, че "Гугъл" е наложила незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с "Андроид" и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на търсачката си", казва съдът.

"За да отрази по-добре тежестта и продължителността на нарушението, Общият съд смята за уместно обаче да наложи глоба от 4.125 млрд. евро на "Гугъл", като мотивите му се различават в определени аспекти от тези на Комисията."

"Гугъл" може да обжалва. Компанията изрази разочарованието си, че решението не е изцяло отменено.

Победа след загуби

Решението е тласък за ръководителя на антитръстовия сектор на ЕС Маргрете Вестегер след неуспехите в дела, включващи други технологични гиганти като "Интел" и "Куолком", отбелязва "Ройтерс". "Тази победа ще насърчи Комисията в прилагането на новия си регламент, който царува в големите технологии, Закона за цифровите пазари", каза нейният адвокат Томас Вине.

В решението си от 2018 г. Комисията заяви, че "Гугъл" използва "Андроид", за да затвърди господството си в общото търсене в интернет чрез плащания към големи производители и оператори на мобилни мрежи.

"Гугъл" заяви, че действа като безброй други фирми и че подобни плащания и споразумения помагат на "Андроид" да остане безплатна операционна система. Тя критикува решението на ЕС като несъобразено с икономическата реалност на мобилните софтуерни платформи.

Дневник