Германският канцлер Олаф Шолц обвини от трибуната на ООН Русия в "безочлив империализъм" и обеща още военна помощ за Украйна, предаде ДПА.

"Путин ще се откаже от войната и имперските си амбиции само ако осъзнае, че не може да спечели", заяви Шолц.

"Ето защо ние няма да приемем никакъв мир, диктуван от Русия и затова Украйна трябва да бъде в състояние да отблъсне руската атака", заяви Шолц в първото си обръщение към Общото събрание на ООН.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон обвини Русия в речта си пред Общото събрание на ООН, че предизвикала "връщане на епохата на империализма" с нашествието си в Украйна, предаде Франс прес.

"Поради тази причина от 24 февруари сме свидетели на връщане на империализма и на колониите. Франция отхвърля това и ще търси упорито мир", отсече френският президент. "Кой се държи днес като хегемон, ако не Русия", попита държавният глава.

"Тези, които сега си мълчат, обслужват неволно или сътрудничат тайно на каузата на един нов империализъм, на един съвременен цинизъм, рушащ нашия международен ред, без който мирът е невъзможен", допълни Макрон.

Японският министър-председател Фумио Кишида изрази разочарование от неспособността на Съвета за сигурност на ООН да реагира на руското нахлуване в Украйна заради правото на Русия на вето и призова за реформи, които да позволят на организацията да защитава по-добре световния мир и ред, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Трябва да погледнем в очите реалността, че целостта на Организацията на обединените нации е изложена на риск заради нахлуването в Украйна на Русия, която е член на Съвета за сигурност на ООН", заяви Кишида.

Днес.бг