Не стихват протестите в Иран, започнали след убийството на 22-годишната Махса Амини. Тя беше пребита до смърт и изпадна в кома в болницата, след като полицаите удряха с палки, защото не е носила правилно хиджаб на главата си. Силите за сигурност използваха снощи не само специални средства, за да отблъснат демонстрантите, но и бойно оръжие. Обстоятелствата около смъртта младата жена предизвикаха възмущение и недоволство в цялата страни.

Протести имаше и в столицата Техеран, където демонстранти скандираха срещу правителството и влязоха в сблъсъци с полицията. Жените по улиците сваляха забрадките от главите с и скандираха "Смърт на диктатора!", съобщават международните агенции. Демонстрантите хвърляха бутилки със запалителна течност по автомобили.

След като вчера стана ясно, че при протестите са загинали петима души, но властите не потвърждаваха официално, вече признаха за трима убити протестиращи. Губернаторът на иранската провинция Кюрдистан каза, че трима души са били убити при протестите, които избухнаха заради смъртта на млада жена от кюрдски произход, настъпила след задържането ѝ от нравствената полиция, предаде Асошиейтед прес.

Това е първото официално потвърждение за убити по време на безредиците, които през последните три дни обхванаха цялата страна, съобщава БТА. Според губернатора убийствата са извършени от въоръжени групи, но не даде повече информация.

По думите му една от жертвите е била убита в град Дивандарех с оръжие, което не се използва от иранските сили за сигурност. Той заяви, че второто тяло е било на жена и е било открито в кола близо до град Сакез, а третото убийство е било "изключително" подозрително.

ООН пък призова за независимо разследване на смъртта на младата иранка, починала, след като е била задържана от нравствената полиция. Вчера в Иран имаше протести, предизвикани от съдбата на 22-годишната Махса Амини. Иранските власти признаха, че са извършили арести на демонстранти, предаде Асошиейтед прес. Обстоятелствата около смъртта младата жена предизвикаха възмущение и недоволство в цялата страни. Протести имаше и в столицата Техеран, където демонстранти скандираха срещу правителството и влязоха в сблъсъци с полицията.

Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН съобщи, че през последните месеци иранската нравствена полиция е увеличила броя на патрулите си, като се е насочила към жени, които според нея не носят правилно ислямската забрадка хиджаб. Във видеозаписи се вижда как жени са удряни по лицето, налагани с палки и задържани за това, че забрадката им не е плътно по лицето.

Подобен патрул миналия вторник е задържал и младата Махса Амини и я е отвел в полицейски участък, където тя е изгубила съзнание. Амини умира три дни по-късно. Иранската полиция отрича да се е отнасяла зле с младата жена и твърди, че тя е получила сърдечен арест в участъка. Властите твърдят, че разследват инцидента.

Дир.бг