Германия национализира най-големия доставчик на газ за комунални абонати "Юнипер" (Uniper), след като предоставената държавна помощ от няколко милиарда евро не успя да спаси затъналия в дългове вносител.

Берлин се съгласи да купи оставащия дял, притежаван от финландската компания "Фортум" (Fortum), и така цялата собственост на "Юнипер" стана германска собственост.

Очакванията са изкупуването да осигури операциите и да позволи на "Юнипер" поддържа бизнеса си - да доставя газ за отопление и осветление на германските потребители.

След купуването на дела на Fortum германската държава ще държи около 99% от "Юнипер", съобщиха от министерството на икономиката.

Споразумението включва капиталова инжекция от 8 милиарда евро, уточниха от "Юнипер".

С това общият спасителен пакет от германското правителство ще достигне 29 милиарда евро.

През юли германското правителство национализира 30% от изпадналия в затруднение доставчик, за да му осигури ликвидност да продължи работа. Но продължаващите проблеми с доставките и високите цени се оказаха недостатъчни.

Компанията отчете рекордна загуба 12.5 млрд. евро само за първото полугодие на годината. По данни на "Юнипер" повече от половината от нетната й загуба се дължи на значително намалените доставки на газ от Русия, което я е принудило да търси заместители на спотовите пазари на много по-високи цени.

Най-големият клиент на "Газпром" в Европа отчете 12.3 млрд. евро загуба

"Юнипер" - най-големият клиент в Европа на "Газпром", затъна в дългове заради рязкото поскъпване на руския природен газ и недостига на количества, тъй като беше принуден да купува на много високи цени, за да осигурява доставки на потребителите си. След като доставките на природен газ от Русия станаха несигурни и "Газпром" няколко пъти намали потоците през "Северен поток" до пълното му спиране, дълговете на "Юнипер" станаха неустойчиви и държавата беше принудена да се намеси.

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха рязко тази година, тъй като Русия намали износа на горива, за да отмъсти на западните санкции заради нейното нахлуване в Украйна, оставяйки потребителите да се борят с изключително високи сметки за енергия, а европейските комунални услуги да се борят с ликвидна криза.

"Държавата... ще направи всичко възможно, за да поддържа компаниите винаги стабилни на пазара", каза германският министър на икономиката Роберт Хабек, обявявайки сделката за "Юнипер", цитиран от "Ройтерс".

Дневник