Шуменската листа на “Демократична България” организира среща за своите избиратели с Владислав Панев, на която се обсъдиха теми от значение за града и региона. По време на разговора се посочиха конкретни проблеми, с решаването на които се ангажира коалицията със своята активна парламентарна дейност в следващия парламент.

Владислав Панев изрази увереност, че страховете за жанвиденова зима са силно преувеличени и че месеците пред България няма да са страшни при разумно и практично управление. Точно обратното, според Панев сегашната ситуация предлага огромен шанс за развитие на страната, тъй като произвеждаме големи количества електричество, което не само задоволява нашето локално потребление, а и реализира значителни приходи от износ. Тези приходи осигуряват средствата, които се използват от бизнеса и домакинствата за по-ниски сметки за ток.

По време на срещата възникна въпросът за диверсификацията на енергийните източници и как България може да постигне енергийна независимост. Освен осигуряване на надеждни източници на газ като азерския, който се очаква да потече към България от 1 октомври, в дългосрочен план страната трябва да се ориентира към силно намаляване на енергийната зависимост от изкопаеми горива. Необходимо е да се инвестира в изграждане на инфраструктура, която да осигури ползване на местни възобновяеми енергийни източници чрез фотоволтаици, термопомни и т.н.

Избирателите от Шумен се поинтересуваха, дали този тип добив на енергия е подходящ за битовите потребители. Кандидат-депутатите обясниха, че чрез монтиране на подходящи съоръжения върху покрива или в двора на имота абсолютно всяко домакинство може да произвежда достатъчно количество електричество, което не само да задоволява неговото потребление, но и излишъкът да е възможно да се продава. Законът за фотоволтаиците мина на първо четене в предишния парламент, а в следващия се очаква да бъде приет. Това означава, че съоръжения до 10,8 киловата ще могат да минат на уведомителен режим и ще се избегне многомесечното изчакване на разрешителни.

Местните земеделци проявиха интерес дали се предвижда отпадане на забраната на преработване на индустриален коноп. В момента в България при определен разрешителен режим се отглежда коноп, но преработката му е забранена и това води до директни загуби за българската икономика. “Демократична България” се ангажира да прокара закон, който да подкрепи целия цикъл: отглеждане, преработка и търговия със стоки от индустриален коноп. От тази непретенциозна култура могат да се изработват огромен брой стоки: козметика, текстил, дори и хартия, което би довело до намаляване на използването на дървесина.

Изграждането на ВЕИ инсталации и стимулирането на отглеждане и производство на индустриален коноп дават реална възможност за съживяване на българските села и насърчаване на предприемачеството.

Кандидат-депутатите от листата на “Демократична България” и техният гост Владислав Панев се ангажираха пред българските избиратели да защитават отдадено интереса на гражданите и предприемачите в следващия парламент и да направят всичко възможно да съставят работещо правителство. Най-важното в този момент е чрез подходящи реформи да се освободи предприемаческата енергия, да се използват всички предимства на българската икономика за навлизане на нови пазари и целево да се защитят най-нуждаещите се хора.

Домакини на срещата бяха кандидатите от листата на ДБ Васил Тодоров, Александър Денев /Зелено движение/, Пламен Петров и Светослав Кукуянов.

Пресцентър на "Демократична България" - Шумен