Скъпи приятели, казвам се Иван Ганчев, на 33 години, юрист по образование. Роден съм и живея в Нови пазар. Бях част от парламентарната група на „БСП за България“ в 47-то Народно събрание и представям на Вашето внимание отчет за дейността ми като народен представител за периода декември 2021 г. – юли 2022 г.

Като съвносител участвах в следните законопроекти и проекти на решения:

1. Законопроект за допълнение на Закона за закрила на детето ;

2. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта;

3. Проект на Решение, с което се задължава министър –председателя незабавно да спре действието на връчените ноти за обявяване за Персона нон грата на 70 дипломати и служители от руските дипломатически и консулски представителства в България;

4. Проект на Решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли – декември 2022 г.

Гласувах „против“ декларацията, с която Народното събрание изрази подкрепа при обсъждане в Европейски съюз и НАТО на пакет от мерки, включително и санкции срещу Руската Федерация;

Гласувах „против“ намерението за закупуване на нови 8 самолета Ф-16;

Гласувах „против“ предложението на ПГ на ГЕРБ, внесено като Зaконопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда -  3-ти март да бъде заменен като национален празник;

Гласувах „против“ Вота на недоверие.

Не подкрепих вдигането на ветото за Северна Македония, като на два от проектите за решения гласувах „против“, а на този, който стоеше най-близо до виждането на ПГ на БСП за България за решаване на проблема, но не го решаваше напълно, се въздържах.

По парламентарен контрол зададох въпроси на:

1. Николай Денков, министър на образованието – относно високите сметки за отопление на газифицираните образователни институции в Шуменска област и настоявах или да се предвиди целево финансиране, или да се увеличи стандарта за издръжка не ученик.;

2. На Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството – относно Републикански път I-7 в частта му „Върбишки проход“, като настоявах да бъдат предвидени средства за проектиране и основен ремонт, за да може пътят да бъде отворен за движение и да се намали трафика през „Ришкия проход“;

3. На Атанас Атанасов, министър на културата зададох два въпроса -първият относно актуализиране на статута на римска крепост Динея, находяща се в с. Войвода, община Нови пазар с настояване да бъде обявена за паметник от национално значение;

4. Вторият относно Голямата Базилика в гр. Плиска с настояване да се предвидят средства, за да се завърши в цялост Базиликата. Нещо повече. Бях подготвил искане до Министерски съвет, от името на всички народни представители от Шуменска област, за приоритетност  на проекта, което за жалост съвпадна с турбуленциите в парламента и с успешния вот на недоверие, но остава моя кауза.

Участвах в постоянната комисия по Електронно управление и информационни технологии, както и в комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Бях избран за представител на 47-то Народно събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

В качеството ми на народен представител от област Шумен проведох приемни на два пъти в Шумен и Нови пазар, във Велики Преслав и Каспичан. Поради невъзможността на всички жители от общините в област Шумен да присъстват на приемните в общинските центрове, проведох срещи и в селата Стан, Енево, Зайчино Ореше, Царев брод, Памукчии, Стоян Михайловски, Преселка, Войвода, Мадара и град Плиска. Без предварително посочени и организирани приемни успях да посетя огромна част от селата в област Шумен, като по този начин поставих акцент, обърнах внимание и не пренебрегнах жителите от по-малките населени места. По време на приемните се срещнах с десетки хора. Обърнах внимание на всяка жалба. Съдействах за решаване на различни проблеми, касаещи работата на министерства и институции. Не винаги успявах, но не пренебрегнах и не „хвърлих в кошчето“ нито един проблем.

За тези 7 месеца положих усилия да изпълнявам ангажиментите си към хората от нашата област. Отчитам, че със сигурност има задачи, които не съм изпълнил с оптимален резултат и проблеми, които въпреки усилията ми не съм решил.

Благодаря на всеки един от вас за доверието, за съветите и напътствията ви и за това че бяхте добронамерен мой коректив. Мисля, че честно отстоявах принципите си и предизборната програма на БСП, борих се за почтеност и справедливост в дейността на институциите и се надявам, че не съм ви разочаровал.

Уважаеми жители на Област Шумен, искам да споделя с вас защо беше важно БСП да участва в последното редовно правителство. На първо място, разбира се, за да го има. След изтощителните избори на три пъти през 2021 г. всички български избиратели казаха стоп на порочния модел на управление, в който решенията за бъдещето на всички нас се вземаха еднолично, от различни МПС-та , най-често джипове. Посочен бе нов модел, този на коалиция от партии - със здрава основа и конкретна програма, каквато безспорно беше коалиционното споразумение. Участието на БСП в правителството беше важно и поради още една причина. Успяхме, за пореден път, да докажем, че това, за което се борим и отстояваме в опозиция, го изпълняваме когато сме в управление.

Днес всички ще ви обещават помощ за младите семейства, увеличаване на доходите на възрастните хора и редица социални мерки. Само една партия обаче го направи! Не на голи думи и обещания. На практика! Гордея се, че във времена на изпитания и привнесени кризи, в сложна коалиция, в която участвахме с четирима министри и 26 народни представители, БСП изпълни поетия към всички хора ангажимент и проведе силна социална политика, която обхвана всяко едно поколение.

Увеличихме минималната работна заплата, данъчните облекчения за работещите млади семейства и размера на майчинството. За шестмесечното участие на БСП в управлението пенсиите бяха увеличени с повече, отколкото през последните 12 години! Осигурихме безплатни детски градини и ясли, а родителите на първокласници и осмокласници могат да разчитат на 300 лв. еднократна помощ. Наложихме мораториум върху цената на тока, за да нямат домакинствата високи сметки, а за работодателите предвидихме компенсации, за да няма фалити и да запазим работниците. Показахме, че сме последователни, принципни, диалогични, разумни и отговорни!

В последните дни от живота на 47-то НС внесохме за гласуване управленска програма с шестмесечен срок и конкретни законодателни и социални мерки, описани по дати, за да можем всички български граждани да се подготвим и да преминем по-леко през задаващите се неблагоприятни зимни месеци. Защо тези партии, които днес щедро раздават фалшива загриженост, не я подкрепиха? Убеден съм, че справедливият отговор ще бъде даден от всички вас на 2 октомври.

С всички наши действия, в краткото съществуване на 47-то Народно събрание, доказахме, че когато другите партии, дали поради неопитност, дали умишлено поради желание за повече власт и влияние всяват хаос, БСП гарантира стабилност! Затова влизаме на тези избори със самочувствие на добре свършена работа, но и с ясната представа колко още предстои.

Готови сме с конкретни мерки, за които ще настояваме още в първите дни на 48-я Парламент - изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и тяхното справедливо разпределяне между домакинствата и фирмите; продължаване подкрепата към бизнеса за цената на тока; въвеждане на таван на  галопиращите цени; увеличаване на минималната работна заплата до достигане 50% от размера на средната; справедливо преизчисляване на пенсиите и увеличаване на вдовишката надбавка; безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст и безплатни учебници до 12 клас; определяне праг на енергийната и водна бедност; работещите младежи до 26 годишна възраст да бъдат освободени от данъци и да се въведе необлагаем минимум за всички.

Обръщам се към всички вас, честни и почтени хора от област Шумен – оценете ни спрямо резултатите! На предстоящите избори подкрепете България да бъде социална и сигурна държава и гласувайте за вас! С номер 28. Ако смятате, че достойно ви представлявах в 47-то Народно събрание, може да ме подкрепите с преференция 102.

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление