Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони породи полемика с изказване, в което се опитва да обясни действията на руския президент Владимир Путин спрямо Украйна, предадоха световните агенции. Той заяви, че Путин е бил принуден от руското население и от антуража си да нахлуе в Украйна.

"Путин се озова в една наистина трудна и драматична ситуация", обясни Берлускони по време на участие в програмата "Порта а порта" по италианската телевизия РАИ Уно.

"Една мисия на двете проруски републики в Донбас отиде в Москва и говори с всички там, по радиото, пред пресата, по телевизията, с хора от партията на Путин, с министри от партията и после отиде и при него, за да му заяви: "Зеленски засили атаките на украинските сили срещу нашите сили по нашите граници. Сега има вече 16 000 жертви. Моля Ви, защитете ни, защото ако не го направите, ние не знаем какво ще се случи", каза Берлускони.

Според него Путин после е бил тласнат от руското население, от партията си, от министрите си да започне тази специална операция. Тя беше наречена по този начин в началото и според нея руските войски трябваше да влязат в Украйна и за една седмица да стигнат до Киев, да сменят правителството на Зеленски с едно правителство от порядъчни хора и да си тръгнат след една седмица.

Тези думи на Берлускони породиха истинска полемика и реакции. А самият Берлускони заяви, че те са извадени от контекста и опростени и допълни, че войната в Украйна не може да бъде оправдана, след което изрази отново подкрепата си за НАТО, за ЕС и за САЩ.

Берлускони с партията си "Форца Италия" се явява на парламентарните избори в коалиция с две крайнодесни партии - "Италиански братя" на Джорджа Мелони и "Лига" на Матео Салвини. Според допитванията трите партии ще спечелят най-много гласове.

В миналото Берлускони поддържаше приятелски отношения с Путин и дори посети заедно с него Крим след анексията на полуострова към Русия през 2014 г.

Сега по повод изразеното от него мнение лидерът на основната опозиционна партия - Демократическата партия - Енрико Лета каза, че това са скандални и много сериозни изказвания. Той добави, че "няма думи", за да коментира изказването на Берлускони.

Лидерът на центристката партия "Действие" Карло Календа също определи изказването на Берлускони като наистина трагично.

Вчера пък руското посолство в Рим провокира още един скандал, като пусна пост във Фейсбук, в който се съдържаха снимки на италиански политици, срещнали се през годините с Путин. Сред тях бяха Берлускони и Салвини, но също и бившите премиери Матео Ренци и Джузепе Конте, Енрико Лета, от времето, когато и той беше премиер, външният министър Луиджи Ди Майо, който сега е част от коалицията на Лета и дори президентът на Италия Серджо Матарела и предшественикът му Джорджо Наполетано. "От наскорошната история на руско-италианските отношения", се казваше към снимките. "Някои от тях ние трябва да си спомняме", се допълваше в текста.

Дир.бг