Положението на България след управлението на кабинета Петков е лошо, държавният дълг е огромен, а нищо по инфраструктурата не е свършено. Всичко това обаче може да се поправи и само от българите зависи дали ще позволят хаосът да продължи или ще заложат на доказано можещи хора.

Това каза при посещението си днес в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Срещата му с граждани бе в залата на ДКТ „Васил Друмев“ и на нея присъстваха над 500 души.

„Много неща можем да поправим и са поправими, защото имаме златна Родина. Произвеждаме всичко - и жито, и месо, и мляко, и сирене, и кашкавал и олио. Аз вярвам в мъдростта на българите. Когато сме били грешни, ни поставиха в опозиция. Сега на 2-ри октомври ще видим дали искат да продължи тази „промяна“ или искат да се нормализира страната“, каза Борисов.

Той разкритикува силно правителството Петков, с конкретни данни. Подчерта, че въпреки оставените в хазната милиарди, не са направили нищо по отношение на „Хемус“, която  е трябвало  отдавна да е подминала Търговище и да се прави възела между Полски тръмбеш и Велико Търново.

„А сега, нито институциите им работят, нито едно канче асфалт не са сложили, нито един инфраструктурен проект  не са показали как се прави. Днес като пътувах видях готовата магистрала от Белокопитово към Търговище. Почти две години не я откриват, да не кажат, че ние сме я построили“, каза Борисов.

Борисов критикува също Корнелия Нинова и БСП относно позицията им спрямо войната в Украйна. “Нейната позиция е категорично да се отдръпнем от Украйна. Тя казва, подкрепяме политически диалог и спиране на военните действия. С всичко това сме съгласни. Но за нас като евроатлантическа партия ключовото изречение, че не е съгласна с “продължаване подклаждането на конфликта с нови сили и въоръжение”. А до скоро тя изнасяше за милиарди за Полша и други страни... Христо Иванов пък казва, че е време да се формира политическо обединение по отношение на конфликта. Всеки ден аз говоря за обединение. Но Христо Иванов иска Радев да обере пешкира. Той казва, че ДБ е силно разтревожена от снишаването на българските институции пред лицето на ескалацията на конфликта Русия-Украйна. Христо, кой назначи тези институции? Ти беше в коалиция с тях. Институциите, които имат отношение към случая са ДАНС, НС за разузнаване, шефът на военното разузнаване - те са назначени от Петков, Христо Иванов, Корнелия и Слави и компания. Вашите назначение, Христо. Ако бяха нашите, които изчегъртахте, те щяха да имат отношение, каквото и да ни струва това, а именно: не може Путин да си играе с живота, със здравето, с територията на хората и да заплашва, и  да шантажира и нас, и Европа, и целия демократичен свят“, каза Борисов и похвали кметовете на Варна, Пловдив и, в София, че са загасили вчера осветлението на съветските паметници в знак на протест срещу това, което прави Путин, въпреки че „руския народ ние си го обичаме и никой не може да повлияе върху това“.

„Ако ме питате дали ме е страх от Кирил и Асен – не ме е страх. Истински ме е страх как наивно колегите от Европа и съседните държави се отнасят към АЕЦ „Запорожие“. Трябва да вдигнем шум. Да отидат в Брюксел, МААЕ и Вашингтон, защото тази централа трябва да е под голяма охрана. При една евентуална авария в АЕЦ „Запорожие“ всичко приключва! Който може да избяга в Канада-може. Но които останем тук-ще бъдем поставени под опасност да бъдем първи в Европа по онкозаболявания  България е поставена под риск! Това трябва да се спре! Нима има по-голяма опасност за Европа и за нас?! Умолявам и президента Радев и кабинета да положат всички усилия за нашата сигурност. Ние произвеждаме ток, но ако гръмне реакторът в "Запорожие", нищо няма да произвеждаме“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни реализираните по време на правителствата му проекти в Шуменско.

„Тук в Шумен имахте късмет  - 126 милиона дадохме за канализация, водоснабдяване, за пречиствателни станции, за да пиете добра вода. А те казват Борисов хвърляше пари през джипката. Аз питах кметовете от какво имат жизнена необходимост и не съм ги делил. По-старите помнят, че Шумен имаше червен кмет, ей тук ме посрещаше на главната улица с бъклица. Паркове, водоснабдяване, тогава ги почнахме. Не съм гледал дали е кмет от БСП, дали е от ГЕРБ, защото живеят български граждани. Шумен имаше шанса - почти всичко, което поискаха нашите организации и кметът му, да бъде направено. Зали … хиподрумът чакам да стане … щеше да е вече готов,  училища, старчески домове, улици, всичко…“, каза Бойко Борисов.

“Не казвам, че ние сме идеални, не казвам, че ние сме всеможещи и всемогъщи. Не казвам, че всичко при нас е било безгрешно. Но такова чудо като тези…, повярвайте, останат ли още няколко месеца, те повече няма да могат, ако пак успеят да съставят правителство, но тогава няма да има оправяне. Втори октомври е много важен, толкова, че зависи накъде ще се лашне страната“, завърши Борисов.

Преди него говориха кметът на Шумен Любомир Христов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и кандидатите за народни представители Красимир Вълчев, Илтер Бейзатов и Ралица Тодорова.  

“Благодарение на активната подкрепа и намеса на министър-председателя Бойко Борисов и неговия кабинет в Шумен се случиха много неща. Ние успяхме да изградим и завършим пречиствателната станция за отпадни води. Нещо повече успяхме да получим 126 млн. лв., за да започне изграждането на Пречиствателна станция за питейни води, която до края на годината ще започне да функционира. Започна и изграждането на довеждащия водопровод. Успяхме да завършим Дома за стари хора, който бе започнат да се строи преди 30 години с 2,5 млн. лв. И всичко е благодарение на подкрепата на ръководството на нашата партия ГЕРБ, на Бойко Борисов и  неговия кабинет. Тогава централната власт имаше активна комуникация с местната, а не както сега - пишем писма и една година няма отговор“, каза кметът Христов. Той спомена и за обновяването на градинката пред Съда в Шумен с пари от държавата, санирането на четири учебни заведения, обновяването на Тракийския квартал по проект.

„Това са хората, които не говорят, а вършат това, което трябва да се прави за гражданите на Шумен“, каза Христов.

Областният лидер на ГЕРБ и трета в листата на партията Ралица Тодорова  заяви, че амбицията на партията е на изборите  да реализират най-малко два мандата от Шумен. „Заложили сме на ангажирани с проблемите на общността личности. Нашите кандидати за народни представители са готови да работят и дават решение на проблемите на регионално и национално ниво. Разчитаме на политическия опит и на професионализма на утвърдени в своите сфери личности, както и на енергията на младите попълнения в листата ни“, каза тя.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Шумен Красимир Вълчев заяви, че е уверен, че това, което се случи през последната година и половина, ще остане само като неприятен спомен и леко отклонение от положителното развитие, което страната е имала „модела Борисов“. „Опитаха се да го заклеймят, защото нищо друго не успяха да предложат. Нищо градивно не направиха и мразят градивното начало, а ГЕРБ е символ на градивното начало“, заяви той.

Пресцентър на „Коалиция ГЕРБ-СДС“ - Шумен