Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, заяви днес, че има готовност да посети Украйна и Русия тази седмица, за да продължи консултациите за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

"Тази война трябва да спре. Но преди това, трябва да направим всичко по силите си, за да избегнем ядрен инцидент, който би добавил една трагедия към страданието", обяви Гроси при откриването на годишната генерална конференция на МААЕ във Виена.

Запорожката АЕЦ, която е и най-голямата в Европа, беше окупирана от руските войски на 4 март, малко след инвазията в Украйна, а през последните месеци многократно беше обект на обстрели.

"Трудно е да се повярва, но е истина", подчерта генералният директор, който посети централата в началото на септември и разполага с двама експерти на място. "Ако нещо се случи, бихме могли да виним за една ядрена катастрофа единствено нашето бездействие", допълни той.

Гроси призовава да се създаде зона за сигурност около съоръжението с ангажимент на двете страни "да не атакуват или обстрелват централата". "Това е възможно и трябва да се случи. Готов съм да продължа консултациите в двете страни тази седмица, за да защитим централата" и "да се стабилизира тази неприемлива ситуация", каза той.

Директорът на агенцията на ООН разговаря  по темата миналата седмица, в рамките на годишната сесия на организацията в Ню Йорк, с руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба.

Украйна, от своя страна, призовава за изтегляне на руските части, както потвърди днес от трибуната нейният представител, предупреждавайки за "ядрена катастрофа с глобални последствия". Много държави, между които Франция, също осъдиха "милитаризацията" на централата от страна на Русия./БТА