Русия постави мобилизационен пункт на границата с Грузия, предаде ТАСС. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия (република в рамките на Руската федерация) на 27 септември.

На руснаците ще бъде позволено да преминат пеша през ГКПП "Горни Ларс", въпреки че той не е предназначен за това. Това решение беше взето поради значителното увеличение на броя на леките превозни средства, движещи се към Грузия. Вчера на граничния пункт беше разрешено да се преминава с велосипеди и скутери.

На 26 септември вицепремиерът на републиката Ирбек Томаев заяви, че на "Горни Ларс" са се събрали около 3500 леки автомобила, "в които има предимно хора в наборна възраст". На 26 септември опашката за напускане на Русия за Грузия се простира на повече от 20 километра, а преминаването на границата отнема поне 3-4 дни. Трафикът към Грузия се увеличи, след като Путин обяви частична мобилизация в Русия.

Повече руснаци вероятно ще се насочат към Казахстан след днешното изявление на министъра на външните работи Марат Ахмеджанов, в което той увери, че няма да бъдат екстрадирани руснаци, бягащи от мобилизация. Стига да не са обявени за международно издирване.

"Ако е извършено криминално престъпление, днес и Русия, и нашата страна екстрадират в рамките на Минската конвенция и в рамките на предоставянето на правна помощ, които са ратифицирани от нашите парламенти", каза Ахмеджанов.

Но той подчерта, че става дума само за криминално проявени престъпници, обявени за международно издирване.

    "Ако те търсят службите за военна регистрация, това не е правно основание за екстрадиция", увери министърът.

По данни на казахстанската медия "Orda" 98 000 руски граждани са влезли в Казахстан след обявяването на частната мобилизация на 21 септември.

Клуб Z