От сключване на голям договор за кетъринг в Кремъл до лично набиране на затворници в двора на затвора, които да се бият в Украйна - потайният бизнесмен Евгений Пригожин изглежда има уникална роля в Русия на президента Владимир Путин.

Днес 61-годишният бивш готвач, родом от Санкт Петербург, наруши прикритието си, като направи безпрецедентно лично изявление, потвърждавайки това, което мнозина вече предполагаха - че той стои зад изключително спорната наемническа група "Вагнер".
 

Но това далеч не е единственият спор около Пригожин,санкциониран от ЕС и Вашингтон, обвиняван в намеса в изборите в САЩ и отправял заплахи към лишения от свобода опозиционер Алексей Навални. Години наред Пригожин раздразнено отричаше твърденията, че е свързан с Вагнер, чиито бойци водиха сражения в Източна Украйна през 2014 г., Африка, Сирия, а сега и по време на руската интервенция в Украйна през 2022 г.

Днес той потвърди, че е основал "Вагнер" през 2014 г., като заяви, че е създал "група патриоти", които работят в Африка, Сирия и дори Латинска Америка, за да станат "стълбове на нашата родина".

"Приятелски отбор"

По-рано този месец се появи видеозапис, на който се вижда как плешив мъж, силно приличащ на Пригожин, в двора на затвора предлага на затворници договори за борба в Украйна със смразяващ набор от условия.

"Ако изкарате шест месеца, се прибирате у дома и сте свободни. Ако искате да останете (с "Вагнер"), можете. Никой не ви връща в затвора. Ако пристигнете в Украйна и решите, че това не е за вас, ще го считаме за дезертьорство и ще ви застреляме. Има ли някакви въпроси, момчета?", казва мъжът.

"Дезертьорството е най-големият гняв. Никой не трябва да се предава", казва той и добавя, че новобранците трябва да имат гранати със себе си в случай на залавяне. "Ако умрете, тялото ви ще бъде репатрирано на мястото, което сте записали във формуляра".

Не е възможно да се провери дали мъжът във видеото е Пригожин, но в изявление от негово име от холдинга му "Конкорд" не се отрича, че това е той.

В него се цитират думите му: "Разбира се, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски отбор, за да мога не само да изкупя дълга си към Родината, но и да го изплатя с лихвите."

Той добавя: "Тези, които не искат ЧВК (частни военни компании) да воюват..., тогава изпратете децата си на фронта".

"Готвачът на Путин"

Пригожин се издига от скромен произход, за да стане част от вътрешния кръг на Путин, който също е родом от бившата имперска столица на Балтийско море. Той прекарва 9 години в затвора в последния период на СССР, след като е осъден за измама и кражба, и излиза на свобода през 1990 г., когато Съветският съюз се разпада. В хаоса на 90-те години на миналия век той започва умерено успешен бизнес с продажба на хотдог. Оттам навлиза в ресторантьорския бизнес и открива луксозен ресторант в Санкт Петербург, сред чиито клиенти е и Путин, който тогава преминава от работа в съветското КГБ към местната политика. Основаната от него група за кетъринг "Конкорд" в един момент работи за Кремъл, което спечелва на Пригожин прозвището "готвачът на Путин". Но самият обхват на неговите признати и предполагаеми интереси превръща това име в нещо погрешно.

"Фабрика за тролове"

Пригожин избягва светлината на прожекторите, а снимките на човека, който рядко се появява публично, са оскъдни. Когато е заснет от камера, той е с бръсната глава, пронизващ поглед и обикновено в тъмен костюм. Една от най-известните снимки го показва в Кремъл през 2011 г., как се навежда над седналия Путин, предлагайки му ястие, докато руският лидер го гледа с одобрителен поглед.

В руските медии той е описван като милиардер с огромно състояние, натрупано от държавни поръчки, въпреки че истинският размер на богатството му не е известен.

Той беше санкциониран от Вашингтон за това, че е изиграл роля в намесата в президентските избори през 2016 г., по-специално чрез своята интернет "фабрика за тролове". Пригожин отрича да е участвал и през март поиска от Съединените щати компенсация в размер на 50 млрд. долара.

Вражда с Навални

Досега той винаги е отричал връзките си с "Вагнер", който е обвиняван в злоупотреби и намеса не само в Украйна, но и в Сирия, Либия и страни от Субсахарска Африка.

През юли 2018 г. трима журналисти, които разследват операциите на "Вагнер" в Централноафриканската република за разследваща медия, бяха убити при засада.

Западните държави обвиниха Вагнер, че се е притекъл на помощ на военната хунта в Мали, което допринесе за решението на Франция да прекрати продължилата почти десетилетие военна операция там.

Пригожин е необичайно словоохотлив след отравянето на Навални, който се разболя по време на полет в Сибир и след това беше прехвърлен за лечение в Германия през 2020 г. Двамата никога не са крили враждата си, като антикорупционната група на Навални обвини фирма, която работи с "Конкорд", че сервира в училищата опасна за здравето на децата храна. Пригожин съди Навални за клевета и съдът осъди групата на агитатора да плати обезщетение от над 1 млн. долара.

Днес.бг