За водача на листата на Демократична България за 30 МИР Шумен е един от центровете, в които относително малко на брой пациенти са с адресна регистрация извън областта.

- Д-р Симидчиев, какво е вашето експертно мнение за здравната система в Шумен?
- Накратко – с голям потенциал, който държа да развием. За съжаление университетската болница във Варна изсмуква голяма част и от пациентите, и от кадрите. Това е един от големите проблеми в района. Всъщност, когато се погледне какъв процент от пациентите са от райони извън областта Шумен е един от центровете, в които относително малко на брой пациенти са с адресна регистрация извън областта. Неведнъж съм казвал, че ключово в здравеопазването, повече от всичко останало, е кадровата политика. Това е как да привлечем и задържим хора, които са кадърни и устойчиво ангажирани с каузата на Шумен. Трябва тук да има лекари, които са максимално компетентни. Разбира се важна е и естествената близост на болницата с населението. Това е нещо, което ще задържи пациентите, ако няма усещането, че на друго място има по-добър специалист или по-добра техника. Според мен технологичното преоборудване също е компонент, но то винаги върви след кадровото подсигуряване на здравеопазването. За нас в Демократична България е от изключителна важност да осигурим достъп до качествена медицинска грижа във всяка точка на страната.

- Как се прави реформа в един сектор като здравеопазването?
- С желание, воля и компетенции. Но истинска воля за истинска промяна, не само на хартия, както беше последните 12 и повече години. И всички действия следва да са изключително последователни и добре обмислени, за да не се налага само след година или две отново да преправяме нещата. В Демократична България вярваме в необходимостта да се въведе реално финансиране и реализиране на превенция и профилактика, ориентирани по възрасти и целеви групи, чрез създаване на прозрачно финансиран фонд „Обществено здраве“, през средства от „акцизи“, регламентирани в Закона за здравето. Също така преструктуриране на болничната инфраструктура според конкретните  нужди на населението в отделните региони. И говорейки за ясни и работещи реформи, ние ще изградим орган за независим контрол в системата на здравеопазване, за да се спрат кражбите в системата чрез пълна дигитализация, прозрачност и ефективно проследяване на паричните потоци.

- Определяте ли здравната криза като най-тежка в страната?
- Сигурно знаете, но в медицината имаме два вида заболявания - остри и хронични. Острите са характерни, както идва от името, с остро протичане, бързо начало и бърз край. Такива например са инфекциозните заболявания. Разболяваш се от COVID19, лекуваш се от COVID19 в рамките на един месец. Хроничните заболявания са нещо много по-различно. Там постепенно влизаш все по-дълбоко в дадено заболяване. Ако не се диагностицира рано, се стига до тежки хронични усложнения. Това, което аз наблюдавам като криза в здравеопазването, не е острата криза, която беше предизвикана от COVID19. Той обостри хроничната криза. Здравеопазването в България е в криза поне от 30 години. И поради тази причина има нужда от лечение както при хронични заболявания - последователно, настойчиво, с много информация и разяснение къде са проблемите, за да се вземат най-правилните мерки.

- Можете ли да очертаете според вас кои са трите основни приоритета в програмата на Демократична България?
- Нашата програма, с която се явяваме пред избирателите и искаме да ни гласуват доверие, за да можем да я изпълним, е съвкупност от работещи идеи и добре обмислени и съгласувани предложения, с които вярваме, че в кратък период от време, но след много работа, ще можем да видим дългосрочни позитивни резултати за българите. Искам ясно да подчертая, че вярвам, че трябва да има справедливост за всички. Справедливостта е ключов компонент, без който не можем да стартираме нито една друга част от обществения живот - нито икономика, нито здравеопазване, нито туризъм или някоя друга дейност. Именно заради това приоритет за нас е реформата в правосъдната система. Казано накратко – хората, които крадат, да си получат справедливото наказание, а хората, които спазват законите да са максимално облекчени. На второ място, с не по-малка тежест, бих откроил административната реформа - децентрализацията на властта. Нещо, което е много важно за мен като бъдеш представител на Шумен в парламента. Трябва да дадем повече власт за местно самоуправление. А едновременно с това да ускорим дигитализацията, която прави всяка една дейност прозрачна и възможна да бъде наблюдавана и структурирана по начин, по който позволява добрият и чист бизнес да просперира. Далаверите и шуробаджанащината да бъдат потискани максимално, защото всяко едно отклонение от справедливия бизнес реално води до изкривявания, които не позволяват на нашите деца и внуци да се развиват. За мен лично и здравеопазването също е приоритет. Но, за да имаме работеща политика в здравеопазването, ни трябва национален консенсус.

- Коя е главната причина да решите да се занимавате с политика?
- Една дума - внуците ми. Аз започнах да се занимавам с политика, когато видях, че много от нещата, които искам и мога да направя не мога да ги свърша, когато лекувам по един пациент в кабинета - 20 пациента на ден. Общо за цялата ми практика до момента за 30 години съм видял около 70 000 пациенти и съм помогнал на значителна част от тях. Но да може да помогне човек обществото ни да се стабилизира и изчисти, и да може да вървим напред като една европейска държава, каквато е в моя идеал България, това може да стане единствено ако човек се занимава с политика и да помага дърпането на въжето между лошите и добрите да бъде в полза на добрите.

- Кои остават ваши приоритети за Шумен?
- Разбира се, аз съм си написал домашното, както се казва, и знам какво трябва да се направи за града, но държа да разбера от хората на място кои са техните приоритети. Защото аз виждам макрорамката, числата, които са на базата на националната статистика. Но за мен е много важно и хората какво искат да се направи за техния град. За мен е изключително важно да слушам повече, за да мога да разбера кои са истинските проблеми И то проблеми не на един или на двама, а проблемите, които са широко разпространени в града и околията. Особено тези сектори на обществения живот, където е възможно да има най-висока добавена стойност. Такива са малкият и среден бизнес, с цел оптимизирането на работата на някои от по-големите предприятия, но винаги с фокус върху заетостта на по-големи слоеве от населението, защото когато бизнесът върви всичко останало може да се добави към него - здравеопазване, култура, спорт и всичко останало. Градът има голяма предистория свързана с културата, същевременно има възможността да се интегрира икономиката на Шумен с всички останали икономики около него. И това ако се съчетае с една висока добавена стойност свързана с туризма - например Мадарския конник и други местни забележителности, може да стане една много силно работеща икономика, което да конкурира икономиката дори и на Варна.

 

Пресцентър на "Демократична България Обединение" - Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление