Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди изтичането на газ от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, за което се предполага, че е саботаж, обяви шведският външен министър Ан Линде, цитирана от световните агенции.

"Като настоящ председател на Съвета за сигурност Франция ни информира днес, че Русия е поискала среща относно течовете по "Северен поток" и тази среща се планира за петък", заяви Линде на пресконференция.

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който се намираше в двата газопровода - "Северен поток-1" и "Северен поток-2", вече е изтекъл във водите на Балтийско море, след като по-рано през седмицата двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни. При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, по които общо има три теча, се очаква те останат празни в неделя, каза ръководителят на агенцията Кристофър Боцау.

Заседанието на Съвета за сигурност се свиква по искане на Русия, за което оповести говорителката на Министерството на външните работи на федерацията Мария Захарова в Телеграм.

Тя добави, че Главната прокуратура е започнала разследване за международен тероризъм във връзка с течовете от газопроводите.

Компанията "Норд стрийм" ("Nord Stream AG") съобщи за "безпрецедентни разрушения" на три места по двата газопровода, една на "Северен поток 2" и две на "Северен поток 1". След това шведски сеизмолози съобщиха, че същия ден са регистрирали две експлозии по маршрутите на двата газопровода, които минават по дъното на Балтийско море. Авариите са станали в акваторията на Дания и заради изтеклия през водата в атмосферата природен газ е забранено преминаването на самолети и кораби през зона с радиус пет морски мили (9,26 км).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен окачестви станалото като саботаж.

Белият дом отрича американска отговорност за течовете

"Нелепо е" от страна на Русия да намеква, че САЩ може да са отговорни за течовете от газопроводите "Северен поток", коментира днес Ейдриън Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитирана от Франс прес и БТА.

"Знаем, че всичко, което Русия разпространява от много време насам, е дезинформация и сега го прави отново", заяви тя след като говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова американския президент Джо Байдън да каже дали САЩ са замесени.

"Американският президент е длъжен да отговори на въпроса дали Съединените щати са изпълнили заплахата си", написа Захарова в "Телеграм", припомняйки изявление на Байдън от началото на февруари. Тогава той заяви, че Вашингтон ще "сложи край" на проекта "Северен поток 2", ако Русия започне военна офанзива в Украйна.

От Белия дом подчертаха, че тези изказвания всъщност са отражение на интензивния натиск, упражнен от американския президент върху Германия да изостави проекта за газопровода "Северен поток 2" - усилие, което се увенча с успех.

Дир.бг