Самолетът с проруските ръководители на самопровъзгласилата се Донецка народна република, Херсонска и Запорожка област кацна в Москва, съобщи късно снощи в канала си в социалната мрежа Телеграм заместник-ръководителят на назначените от Русия власти в Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

"Историческият самолет с ръководителите на освободените територии се приземи в Москва. Разбира се, вече всичко е история, но с щастлив край", написа той.

"Херсонска и Запорожка област, Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) се събраха в Москва за приемането на историческото решение", отбеляза Стремоусов, цитиран от БТА.

"Съвсем скоро ще станем новите субекти на Руската федерация", добави той и обещава да разкаже за това "съвсем скоро, но това вече ще бъде съвсем друга страна и съвсем друга история".

САЩ обявиха още 1,1 милиарда долара военна помощ за Украйна

САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 милиарда долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили, съобщи днес администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от АП.

Този пакет е осигурен по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване. Така откак Байдън е станал президент американската военна помощ за Украйна вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

Вестта за новата военна помощ идва по време, когато Русия се готви да анексира още части от Украйна след "референдуми" из окупираните територии. Киев и Западът заклеймиха тези допитвания като незаконни и фалшиви.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, за да се защитят", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда долара включва финансирането на покупка на 18 установки "Хаймарс" и боеприпаси за тях, както и 12 системи "Титан" за борба с дронове. Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита. Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

По обичайните процедури доставката на такива оръжия от САЩ за Украйна би се проточила година или две, но администрацията използва авторитета на Пентагона за по-бързо доставяне, посочи АП.

Дир.бг