Ураганът Иън, една от най-мощните бури, регистрирани някога в САЩ, връхлетя югозападна Флорида, като превърна улиците в реки и прекъсна електрозахранването на над 2 милиона души, заплашвайки с катастрофални щети по-навътре в сушата.

Местната полиция получи много обаждания от хора, оказали се блокирани в наводнените си домове. Отчаяни хора пишат във Facebook и други социални сайтове, молейки за спасение за себе си или за близките си. На някои видеоклипове се вижда как покритата с отломки вода се стича към стрехите на домовете. Във Facebook дори се появиха видео записи, на които се виждат акули, плуващи по наводнените улици.

Бурята от четвърта категория връхлетя крайбрежието с ветрове със скорост 150 мили в час (241 км/ч) и донесе стена от буреносни вълни, съобщи АП. По данни на PowerOutage.us повече от 2 милиона домове и предприятия във Флорида са без електричество. Почти всички домове и предприятия в три окръга бяха без ток.

На около 2,5 млн. души беше препоръчано да се евакуират от югозападна Флорида преди Иън да връхлети полуострова, но по закон никой не можеше да бъде принуден да бяга.

Няколко часа след достигането на сушата максималната скорост на ветрове спадна до 170 км/ч, което го прави ураган от втора категория. Въпреки това в североизточната част на щата Флорида се очакваха бурни вълни с височина до 2 метра.

Дир.бг