Окръжната прокуратура в Шумен ще иска от съда да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, за 18-годишния Жечко Д. Кюркчиев, който снощи под въздействие на наркотици предизвика пътно произшествие на кръговото кръстовище пред Практикер.

Това обяви на извънреден брифинг днес окръжният прокурор на Шумен  Орлин Куздов.

Той обясни, че в автотехническия протокол от произшествието става ясно, че младежът е управлявал автомобила си с над 80 км/ч в момента на удара. Предстои обаче да се изготви експертиза, която да установи точната скорост.  

Колата му, Волво XC60, е била собственост на фирмата на майка му. Тя е знаела, че синът й я ползва.

„Този феномен, който се разнася из нашата страна, ни застигна и нас - управление на моторно превозно средство с наркотични вещества. Това е младо момче, което има право да управлява МПС от 5 месеца. За тези месеци вече има една глоба по фиш, която е за техническа неизправност – изгорял фар. Скоростта му е била от 80 км и повече в час. Навлиза в кръстовището, като не пропуска другия автомобил, който вече е навлязъл в кръстовището“, каза Куздов.

Към момента прокуратурата все още не е повдигнала обвинение на Кюркчиев.

„Ще положим всички усилия, които са ни предписани по закон. Към настоящия момент на лицето ще му бъдат повдигнати обвинения по смисъла, че с тия актове – превишена скорост, каране през нощта, дрогиране преди това, е допуснал да настъпят тези последици - смърт и телесна повреда на другото лице“, добави окръжният прокурор.

Има и видеозапис на момента на инцидента. Той ще помогне за установяване на механизма на възникване на произшествието.

Младежът е задържан в ареста на полицията. Към момента се води досъдебно производство по чл. 343 от Наказателния кодекс – за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Делото ще се ръководи и наблюдава от прокурор Диян Димитров.

Припомняме, че при инцидента снощи загина 22-годишна жена, а друга пострада.

ШУМ.БГ