Дълги опашки от руснаци, които се опитват да избягат от родината си, за да не бъдат призовани да се бият в Украйна, задръстват пътищата към границите. Според съобщенията Москва е създала наборни служби по границите, за да прихваща някои от тях.

Северна Осетия, руски регион, който граничи с Грузия, обяви състояние на "висока тревога" и каза, че трябва да се доставят храна, вода, отоплителни станции и друга помощ за тези, които са прекарали дни на опашки. Доброволци от грузинската страна на границата също са донесли вода, одеяла и друга помощ.

Северна Осетия забрани влизането на много леки автомобили на нейна територия и създаде военна служба на граничния пункт Верхи Ларс, съобщиха руските информационни агенции. Някои медии разпространиха снимки на прелеза, на които се вижда черен микробус с надпис "военком".

Друг такъв проект на контролно-пропускателен пункт беше създаден в Русия по протежение на финландската граница, според независимото руско издание Meduza.

Десетки хиляди мъже избягаха през седмицата, откакто президентът Владимир Путин обяви мобилизация за укрепване на борещите се руски сили в Украйна. Въпреки че Путин каза, че мобилизацията е "частична", а на служба ще бъдат извикани около 300 000 мъже с минала военна служба, много руснаци се опасяват, че тя ще бъде много по-широка и по-произволна от това. Има многобройни съобщения за мъже без военно обучение и от всички възрасти, получаващи повиквателни.

Хаос настъпи на границата с Грузия и когато бе обявено, че ще бъде отворен пункт, през който руснаците ще могат да напуснат страната си пеша, без кола, велосипед или скутер. Веднага се е оформила дълга опашка от хора, чакащи да избягат от страната на крак, блокирайки пътя за превозните средства, влизащи от Грузия към Русия. Антон Геращенко, съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна, публикова видео от границата в Twitter с коментар: "Руснаците са първата нация, която бяга от собствената си страна не когато са били нападнати, а когато самите те са нападатели."

Александър Камисенцев, който напусна дома си в Саратов и отиде в Грузия, описа сцената от руската страна на границата.

"Всичко е много страшно - сълзи, писъци, огромен брой хора. Усеща се, че правителството не знае как да се организира. Изглежда, че искат да затворят границата, но в същото време се страхуват, че може да последват протести, и оставят хората да напуснат", обясни той пред АП и добави, че в последния момент е решил да напусне, "защото няма да убивам украинските си братя или да влизам в затвора".

Но някои грузинци не искат бягащите руснаци на територията си. Всеки ден хората по границата са посрещани с различни плакати, гласящи: "Русия убива" и "Руски десиденти, не сте добре дошли". Гига Лемонджава от политическата партия Droa, която организира протеста, каза, че евакуираните застрашават сигурността и икономиката на Грузия.

Един от протестиращите, Хелън Хощария, написа в Twitter: "Организирахме протест на границата днес, за да знаят идващите руснаци какво чувстваме към техния "руски свят"."


Друг протест на границата с Грузия пък гласи:"Повечето от вас подкрепят войната в проучванията, така че защо бягате сега"?

Руснаците са преминавали с коли, велосипеди, скутери и пеша.

Дълги опашки има и на границата с Казахстан, която прие повече от 98 000 руснаци през последната седмица.

На контролно-пропускателния пункт "Караузек" на руско-казахстанската граница на територията на Астраханска област ще бъде създаден временен пункт за частична мобилизация, съобщи пресслужбата на региона. Това се случва заради големия брой мъже в наборна възраст, които чакат да напуснат страната в многокилометрово задръстване.

„На контролно-пропускателен пункт "Караузек" има многокилометрова опашка, която чака да напусне страната. Сред чакащите да заминат е и маса мъже на наборна възраст. Не се пропускат граждани, които отговарят на критериите за наборна военна служба, нямат право на отсрочка на частичната мобилизация или разрешение за напускане на страната от военния комисариат. През следващите няколко дни на границата с Казахстан ще бъде разположен временен пункт за частична мобилизация и ще бъдат издадени призовки", се казва в изявлението.

Но и в Казахстан на бегълците не се гледа с добро око. Местен блогър публикува видео, в което пита двама избягали от мобилизацията руснаци чия територия са Крим, Луганск и Донецк. Въпреки че мъжете казват, че са избягали от войната и не искат да убиват украинци, те умело откланят въпросите на казахстанеца, като казват, че тези територии "принадлежат на хората, които живеят в тях".

Днес.бг