Узбекистан не възнамерява да депортира руснаците, които бягат от частичната мобилизация в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на узбекистанското правителство.

Стотици хиляди мъже, част от които придружени от семействата си, напуснаха Русия, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Много от тези хора избягаха в Узбекистан, Казахстан и други бивши съветски републики в Централна Азия.

Някои от избягалите обаче се притесняват за сигурността си в тези страни, чиито правителства имат близки отношения с Москва.

Узбекистанското външно министерство заяви, че Узбекистан остава верен на принципите за спазване на суверенитета и териториалната цялост на другите страни и на идеята, че конфликтът в Украйна може да бъде решен по мирен път.

"Чуждите граждани, които не са нарушили закона, не подлежат на принудителна депортация", се казва в изявлението.

Узбекистан не съобщи броя на руснаците, влезли на негова територия, откакто бе обявена мобилизацията. Казахстан съобщи за 100 хиляди пристигнали в този период.

Междувременно Владимир Путин призова грешките, допуснати при частичната мобилизация в Русия във връзка с конфликта в Украйна, да бъдат поправени.

Dir.bg