53 пилоти са подали заявки за участие в автомобилното състезание по планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“, което е втори кръг от шампионата на България и ще се проведе на 8 и 9 октомври в Шумен.

Това съобщи на пресконференция днес директорът на надпреварата Димитър Георгиев, който и благодари на Община Шумен и фирмите спонсори за помощта по организацията на състезанието и подготовката на трасето.

Маршрутът на планинското е добре познатият на привържениците на автомобилния спорт – старт до входа на парк Кьошкове и финал след вила „Пазачница“. Дължината на трасето е 3350 м.

„И при това състезание стриктно ще се грижим за безопасността на пилоти и публика. По трасето има допълнителна охрана, а за публиката има обособени места, които са на високо и ще бъдат обозначени с табели. Освен това ще има поставени по трасето 86 бали със слама, които също са за безопасността на зрителите. Призовавам публиката да спазва указанията на стюардите, за да не се стига до инциденти“, каза Димитър Георгиев.

Той допълни, че само трима от силните състезатели не са заявили участие в Шумен и то заради проблеми с автомобилите си от предходни състезания. На старт зрителите ще видят Мартин Сурилов, Христо Атанасов, Стефан Стоев, който държи рекорда на трасето с време от 1:42:41 минути, Стефан Георгиев, Николай Златков, Петко Манолов, Георги Василев... (пълният списък със заявени може да се види на сайта на АСК „Стари столици“).

Официалното откриване на „Мемориал Валерий Великов“ ще се състои в събота пред паметника на Валерий Великов в парк Кьошковете от 12,25 часа. Преди това ще бъде извършен техническия и административен преглед, а от 13,30 часа започват тренировките, които ще са в три манша.

От 12:00 ч. до 18,00 в събота движението по трасето ще бъде спряно.

В неделя също в три манша ще се проведе същинското състезание. В 9,30 часа ще има един подгряващ манш, за да могат състезателите да се запознаят отново с трасето. От 11,00 часа е стартът на надпреварата. След финала на третия манш ще се проведе церемония по награждаване на победителите до входа на Кьошковете.

В неделя, 9 октомври от 08:30 ч. до 16:00 ч. се спира движението по трасето.

Организаторът на надпреварата „АСК „Стари столици“ е предвидил паркинг за зрителите – автомобили ще могат да се спират по северното платно на бул. ,,Симеон Велики’’ срещу ,,Томбул джамия’’, местността ,,Хижата’’ срещу хотела на ДАП, По пътя от ,,Гроба на курсистите’’ към финала на състезанието

ШУМ.БГ