Турският министър на отбраната Хулуси Акар бе отличен с медал от Азербайджан заради помощта за азербайджанската армия, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Акар е на посещение в Баку, придружаван от началника на Генералния щаб на турската армия ген. Яшар Гюлер и командващите на трите вида въоръжени сили.

Отличието бе връчено на турския министър от азербайджанския му колега Медет Гулиев от името на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Медалът на Република Азербайджан за сътрудничество в отбранителната промишленост е даден на Акар за оказаната подкрепа за азербайджанската армия, посочва ТРТ Хабер.

Турският министър отбеляза на церемонията, че сътрудничеството и близостта между Турция и Азербайджан е пример за целия тюркски свят.

Турция оказа силна подкрепа на Азербайджан по време на войната му с Армения през 2020 г.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с външните министри на Армения и Азербайджан Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на Държавния департамент.

Разговорът се състоя два дни след като двете съседни държави се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието, сложило край на двудневните бойни действия.

Първият дипломат на САЩ е заявил пред колегите си от Армения и Азербайджан, че Вашингтон оценява позитивните стъпки на двете страни за постигането на устойчиво мирно споразумение, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Блинкън е подчертал, че дипломацията е единственият начин за постигане на напредък, добави Прайс. / dir.bg