Посланиците на Европейския съюз се споразумяха днес за нов пакет от санкции заради продължаващата агресия на Русия срещу Украйна. Това беше обявено от чешкото председателство на ЕС. Осмият пакет от санкции включва споразумение за въвеждане на таван на цените на руския петрол, съобщава ceskenoviny.cz.

ЕС също така ще удължи забраната за износ на определени стратегически технологии за Русия или за внос на руски продукти. Десетки руснаци ще бъдат включени в списъка със санкции. Очаква се санкциите да влязат в сила по-късно тази седмица след официално писмено одобрение от страна на държавите членки.

Ограниченията включват забрана за предоставяне на IT услуги и юридически услуги, внос от Русия на стомана, хартия, химикали, пластмаси и цигари, както и транспортиране на руски петрол до трети държави по цена над определен таван.

Преди това бе съобщено, че се очаква днес ЕС да постигне съгласие по новите санкции срещу Русия, предложени от Европейската комисия заради т. нар. референдуми в Украйна, свикани от Москва, както и заради обявената от Кремъл мобилизация. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент, съобщи БТА.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще предложи в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Прага в края на седмицата общо договаряне на доставките на газ и преговори за по-ниски цени със сигурните доставчици. По нейните думи ЕС може да разчита на доставките на газ от САЩ и Норвегия. Тя отбеляза, че самостоятелното договаряне на доставки води до ръст на пазарните цени.

Фон дер Лайен уточни, че от началото на войната на Русия в Украйна ЕС е намалил употребата на газ с 10 на сто. Делът на руските газови доставки е бил сведен от 41 на сто през февруари до 7,5 на сто днес. Европейските газохранилища са запълнени до 90 на сто, посочи тя.

По нейните думи се предвижда ограничаване на обвързаността между цените на тока и на газа. Според нея е възможно да се обсъди въвеждане на таван на цените на газа, ползван за производство на електричество.

Фон дер Лайен настоя за повишаване на разходите за подобряване на европейската енергийна инфраструктура. Тя предлага държавите от ЕС да извършат изпитания за устойчивостта на енергийните съоръжения, да повишат възможностите на европейската гражданска защита, да използват повече спътниците в орбита за засичане на възможни заплахи срещу инфраструктурата. По нейните думи по тези въпроси е необходимо по-тясно сътрудничество с НАТО.

Председателят на ЕК добави, че впоследствие ще бъде необходимо проверки да бъдат направени и на цифровата инфраструктура. Фон дер Лайен посочи, че саботажът на газопровода "Северен поток" налага да бъдат предприети всички тези мерки.

Жозеп Борел настоя пред евродепутатите помощта за Украйна да продължи. Европейците трябва да разберат, че ще им струва по-скъпо, ако не платят цената на подкрепата, заяви той. Трябва да продължим действията за изолирането на Русия. Необходимо е да положим големи дипломатически усилия, за да обясним по света на какво се дължат последиците от войната, добави Борел.

Според него руският президент Владимир Путин се надява, че студът и недостигът на газ ще разколебае европейската подкрепа за Украйна. Подкрепата ни не е въпрос на щедрост, от нея зависи нашето бъдеще. Русия трябва да се откаже от имперските си амбиции, Украйна трябва да си възстанови суверенитета и териториалната цялост. Войната навлезе в нова и опасна фаза, Украйна настъпва, но на фона на ядрена заплаха. Трябва да покажем, че подкрепата ни за Украйна не отслабва, призова Борел.

/Дир.бг