Украйна заяви, че нейните сили са си върнали още няколко селища в Херсон, една от четирите частично окупирани от Русия области, които президентът Владимир Путин официално включи в Русия в най-голямото анексиране на Европа след Втората световна война.

В обръщение късно вечерта украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев е освободил си Нововоскресенске, Новогрихоривка и Петропавливка на североизток от град Херсон.

През нощта седем руски ракети удариха град Запорожие, повреждайки или унищожавайки няколко сгради и причинявайки пожари, каза областният управител Александър Старух. "Спасителите вече вадят хора изпод развалините", добави той.

Поне двама души са загинали, а петима още са затрупани по развалините на домовете си в резултат на седем руски удара, написа Старух в приложението за съобщения "Телеграм".

"Много хора са спасени. Сред тях има и едно тригодишно момиченце, за детето се грижат. Спасителната операция продължава", добавя губернаторът.

Запорожие е административният център на една от четирите украински области, анексирани от Русия в сряда.

Зеленски каза в ежедневното си обръщение към украинците, че той и неговите висши военни обсъждат възстановяването на всички земи, окупирани от Русия.

Преминавайки от украински на руски, Зеленски се обърна към проруските сили, като им каза, че вече са загубили.

"Украинците знаят за какво се бият. И все повече граждани на Русия осъзнават, че трябва да умрат просто защото един човек не иска да сложи край на войната", каза той по адрес на Путин.

В карта на "новите региони", публикувана от държавната информационна агенция РИА, са включени цялата територия на анексираните украински провинции, но някои части са обозначени като "под украински военен контрол".

Дневник