Пленени и изоставени руски танкове, гаубици и бойни машини - бързо почистени от тактическите знаци Z и маркирани с украински кръстове - се обръщат срещу бившите си собственици с напредването на украинската армия в източната част на Украйна, пише "Уолстрийт Джърнал".

Според военни бързият пробив на Украйна в Харковска област преди месец е довел до това, че стотици руски бронирани машини са попаднали в ръцете на Киев, тъй като руската армия е изоставила тежките си оръжия и складове с припаси при неорганизираното отстъпление.

Част от руската техника е готова за незабавна употреба, докато други се ремонтират, за да се върнат на фронта. Танкове, превозни средства и оръдия, които са твърде повредени, за да бъдат спасени, се разглобяват за резервни части. Изключително важно е, че Русия е оставила и големи количества артилерийски снаряди по съветски стандарт, които почти са свършили в Украйна.

Всичко това помага за захранването на украинските сили, които си връщат части от източната част на Донецка област, включително град Лиман, и се придвижват още по на изток към близкия Луганск. През последния месец Киев си върна повече от 4000 кв. км земя в източната част на страната, в допълнение към напредъка на юг, припомня "Уолстрийт Джърнал".

Един от украинските батальони, "Карпатски сич", е завзел 10 модерни танка Т-80 и пет 152-мм самоходни гаубици 2С5 "Гиацинт", след като е влязъл в град Изюм миналия месец, заяви заместник-началник щаба му Руслан Андрийко.

"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да правим с тях", каза той. "Започнахме като пехотен батальон, а сега сякаш се превръщаме в механизиран батальон".

Началник щаба на украински артилерийски батальон на Харковския фронт заяви, че подразделението му вече оперира с четири наскоро пленени руски 152-мм самоходни гаубици 2С19 Мста, наред с оръдията американско производство, и вече разполага с изобилие от боеприпаси съветски калибър.

"Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Преди да започнем офанзивата, разбихме всичките им артилерийски части, а след това започнахме да се придвижваме напред толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят резервоарите си с гориво и да изтеглят танковете си. Просто избягаха и оставиха всичко", казва офицерът.

В съчетание с оръжията, взети по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни придобивки превърнаха Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна - те са много повече от тези, които САЩ или други съюзници доставят на Киев, твърдят анализатори на разузнавателни данни от открити източници. Оръжията, предоставяни от Запада, обаче обикновено са по-модерни и прецизни.

Украйна е заловила 460 руски основни бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бронирани бойни машини и 44 многоцелеви ракетни системи, според снимкови доказателства, събрани от социалните медии и новинарски съобщения от Oryx, консултантска фирма за разузнаване. Реалният брой вероятно е по-висок, тъй като не всяка заловена част от въоръжението се заснема.

Не всички оръжия са най-съвременни. "Това, което заловят, е смесица от модерно оборудване, което могат да използват доста ефективно, и такова, чието мястото е в музеите", казва Якуб Яновски, който съставя сводките на загубите на оръжия в Oryx.

Русия също е завзела украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато превзе големи части от страната. Според преброяването на Oryx от февруари насам Русия е пленила 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата.

При Изюм Украйна е намерила изоставена по-модерна руска бронетехника, като танкове Т-90 и бойни машини на пехотата БТР-82 с автоматично оръдие. Командирът на 92-ра украинска бригада, която играе важна роля на Харковския фронт, беше заснет тази седмица да се вози в Т-90, който не е бил на въоръжение в украинската армия преди войната.

Западните съюзници не са изпращали на Украйна танкове, произведени в Западна Европа. Но Киев е получил около 230 модернизирани танка Т-72 от Полша и още няколко десетки от Чешката република. Американската и европейската помощ се фокусира върху предоставянето на Украйна на прецизна артилерия по стандартите на НАТО, като произведените в САЩ M777 и Paladin, германските гаубици Panzerhaubitze 2000 и полските Krab, както и ракетните системи HIMARS. Тези оръжия позволиха на Киев да удържи фронта, след като през май започнаха да свършват артилерийските снаряди от съветски калибър.

Опитът на Украйна да се научи да работи с различни оръжейни системи за сравнително кратко време улесни пренасочването на наскоро придобитите руски оръжия, казва полковник Серхий Череватски от украинското оперативно командване "Изток".

"Те са от съветската военна промишленост, която е лесна за разбиране за нас", каза той. "Ако нашите хора са успели да се научат да използват Panzerhaubitze, Krab и американските Paladin, изобщо не е проблем да овладеят руските системи, които са подобни на нашите."

Въпреки че украинските части често задържат по-малките пленени оръжия и боеприпаси, големите оръжия като танкове и артилерия обикновено се преразпределят от военното логистично командване, казва Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната. "Но дори и тогава те обикновено остават в един и същи район, което е справедливо", добавя той.

"Получаването на трофеите ни дава чувство на гордост и повдига бойния дух на всички", каза командир, който използва трофеен руски автомат в неотдавнашна битка, по време на която батальонът превзема село в Донецка област, пише още "Уолстрийт Джърнал".

Както съобщи Би Би Си в началото на септември, от началото на войната Украйна е получила оръжия на стойност около 15 милиарда долара от западните страни. Най-големите доставчици са САЩ (8,79 млрд.), Полша (1,83 млрд.), Обединеното кралство (1,36 млрд.) и Канада (950 млн.).

Дир.бг