Френският президент Еманюел Макрон обяви днес плановете за създаването на специален фонд на стойност 100 млн. евро за покупки на оръжия за Украйна директно от производителите, предадоха световните агенции.

"Ние ще създадем този специален фонд от 100 милиона евро като начало, което ще ни позволи да работим също и с френския военно-отбранителен сектор", поясни той.

Макрон също така коментира изказването на президента на Съединените щати Джо Байдън, в които американският лидер заяви, че има риск от ядрен "Армагедон" след руската инвазия в Украйна. "Трябва да говорим предпазливо, когато коментираме подобни теми", каза френският президент в края на неформалната среща на върха на ЕС, която се проведе в Прага ден след срещата на върха на Европейската политическа общност.

Макрон съобщи, че лидерите на ЕС са решили да създадат механизми за европейска финансова солидарност, за да се справят заедно със скока на енергийните цени, свързан с войната в Украйна, предаде "Франс прес".

Президентът също така каза, че ще се срещне с премиерите на Испания и Португалия следващата седмица, за да обсъди с тях проекта за транспиренейския газопровод МидКат и за постигане на прагматично решение в тази насока, предаде "Ройтерс". Макрон първоначално беше против проекта, който е подкрепян силно от Германия като алтернатива на руските газови доставки.

Макрон заяви също, че Франция ще работи с желание и готовност с бъдещия италиански премиер, предаде Франс прес. Очаква се това да е Джорджа Мелони, лидерката на италианската крайна десница, която преди няколко години се изказа критично за Макрон.

Дневник