Отборът на Арсенал затвърди амбициите си да се бори за челните места във Висшата лига през този сезон, след като надигра и победи Ливърпул с 3:2 у дома в дербито от кръга в Англия. На "Емиратс" домакините бяха по-силният отбор и заслужено стигнаха до успеха, въпреки че "червените" на два пъти намираха начин да се върнат в двубоя.

 

Срещата започна по мечтан начин за "артилеристите" и след само 58 секунди игра Габриел Мартинели откри резултата след страхотна асистенция на Мартин Йодегор. Мърсисайдци изглеждаха неефективни в атака, но успяха да изравнят в 34-та минута, когато Луис Диас и Дарвин Нунес направиха бърза контраатака, завършена от уругвайския нападател. В добавеното време на първата част лондончани отново излязоха напред, като този път Мартинели асистира на Букайо Сака, който вкара от близко разстояния за 2:1.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп направи промени на почивката, като извади Трент Алекзандър-Арнолд и смени схемата, което помогна на гостите да заиграят по-добре и да стигнат до ново равенство в 53-та минута, когато Диого Жота проби защитата на съперника с прецизен пас, а Роберто Фирмино преодоля Арън Рамсдейл с точен изстрел по земя. Това не сломи играчите на Микел Артета, които продължиха да бъдат по-активни и това даде резултат в 75-та минута, когато Габриел Жезус бе фаулиран от Тиаго в наказателното поле и съдията Майкъл Оливър отсъди дузпа, която бе бурно оспорвана от футболистите на Ливърпул, но ВАР потвърди решението на рефера. Сака бе точен от бялата точка, а до края "червените" така и не успяха да натиснат своя съперник и да стигнат до нов изравнителен гол.

По този начин Арсенал записа осма победа в девет мача от началото на кампанията и се върна на първото място в класирането с 24 точки, една повече от втория Манчестър Сити. От своя страна Ливърпул остава с едва два успеха от осем мача и заема 10-та позиция в подреждането с актив от 10 точки. /БГНЕС