Високопоставени представители на ООН и на Русия ще обсъдят утре в Женева удължаването на срока на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и усилията за облекчаването на експорта на зърно и изкуствени торове от Русия за световните пазари. Това съобщиха от централата на международната организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срокът на издействаната на 22 юли от ООН и Турция сделка, която позволява износа на храни и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна, ще изтече на 19 ноември, ако Русия възрази срещу удължаването му. Ключов елемент от договореното през юли споразумение е да се осигури експортът на зърно и торове от Русия.

От ООН казват, че руският износ на зърно се увеличава, но трябва да се направи още за намаляването на блокиращия ефект на западните санкции върху продажбите на руски торове на световните пазари.

На дискусиите утре ООН ще бъде представена от заместник-генералния секретар по хуманитарните въпроси Мартин Грифит, който оглавява разговорите по украинския износ, и шефката на Конференцията по търговия и развитие Ребека Гринспан, която отговаря за експорта на руско зърно и торове. Те ще разговарят с руския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, каза говорител на международната организация. Говорителят изрази надежда, че на срещата ще бъде постигнат напредък по въпроса за безпрепятствено изнасяне на руски торове и зърно за световните пазари.

Дир.бг