Хърватия е изпълнила 281 препоръки в осем области и е време да се присъедини към европейската зона за движение без гранични проверки. Това бе посочено на дебат в Европейския парламент в сряда преди насрочено за днес гласуване по темата, предаде агенция Хина.

Очаква се днес голямо мнозинство от членовете на ЕП да потвърдят, че Хърватия отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенген.

На 9 декември ще се състои заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса.

По време на дебата в ЕП вчера беше изразена ясна подкрепа и за предстоящото присъединяване към Шенген на Румъния и България, отбелязва хърватската агенция Хина.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритас Схинас заяви, че Комисията е дала зелена светлина за присъединяването на Хърватия още през 2019 г. и че Хърватия е направила всичко необходимо и я приветства в Шенгенското пространство.

Шенген чакаше Хърватия, хърватският народ чакаше и сега този момент дойде, заяви португалският евродепутат Пауло Рангел (ЕНП), който е докладчик на ЕП за влизането на Хърватия в Шенген. Той посочи, че Хърватия е изпълнила 281 препоръки в осем области и е единствената държава членка на ЕС, която е създала независим механизъм за полицейски надзор.

Словенският евродепутат Матиас Немец (С&Д) призова Съвета по правосъдие и вътрешни работи ясно да подкрепи присъединяването. Той допълни, че ще продължи да се осъществява надзор върху поведението на хърватските власти по границата.

Хърватският евродепутат Томислав Сокол (ЕНП/ХДС) посочи, че Хърватия защитава по най-добрия възможен начин най-дългата външна граница на ЕС от нелегална миграция в съответствие с европейското и международното право.

Докладчикът за влизането на Хърватия в Шенген Пауло Рангел заяви, че присъединяването на Хърватия към зоната без гранични проверки е ясен сигнал за страните от Западните Балкани и че Хърватия трябва да бъде вдъхновение за другите страни в региона.

Окончателното решение за разширяването на Шенгенското пространство с Хърватия ще бъде взето през декември. Страните в Шенгенското споразумение са общо 26, като четири от тях не са част от ЕС. Решенията се вземат само от членовете на ЕС с единодушие.

БТА