Шуменската компания ХЕРТИ АД успешно реализира проект, чрез който внедри в своето производство иновативна линия за печат върху алуминиеви листи при производството на капачки.

Това стана ясно на информационно събитие, което се проведе днес в базата на компанията в гр. Плиска. На него бе представен проектът, а новата технология бе демонстрирана в действие пред присъстващите. 

“На финала сме на един от най-важните проекти на ХЕРТИ. Щастливи сме, че той е реализиран успешно и в срок, въпреки че стартира в годините на пандемия. Основната цел е повишаване на конкурентоспособността на компанията на международните пазари чрез въвеждане на нови, иновативни зелени технологии. Основните дейности, застъпени в проекта, са придобиване, инсталиране и пускане в експлоатация на нова линия за печат на алуминиеви листи, като паралелно с това беше инсталирана и пусната и нова лакираща машина. Третата основна цел е разработване на система за обмен на данни към производствените процеси на база на Индустрия 4.0.”, каза пред присъстващите ръководителят на проекта и технически директор на компанията Данаил Денчев. Той обясни още, че линията за печат е патентована през 2017 година, като компаниите, които работят с такава технология, са изключително малко.

Съществена разлика на новата технология на печат с досегашната конвенционалната технология е, е че новата заема два пъти и половина по-малко площ, а инсталираната електромощност също е над два пъти по-малка. 

Чрез новата линия се постигат още: оптимизация на производствените процеси, увеличаване производствения капацитет, съкратени срокове на производство и доставка, подобрено качество на продуктите, намалени енергийни разходи, положителен екологичен ефект (намалени въглеродни емисии). 

“Ние постоянно извършваме оптимизация на технологичния процес и търсим нови технологии, които да приложим в нашето производство. Тези технологии са свързани неизменно с околната среда. Постоянно инвестираме в различни възобновяеми източници на енергия, оптимизация на производството и увеличаване енергийната ефективност.  И този проект е точно такъв - изключително иновативен”, каза Захари Захариев, главен изпълнителен директор на компанията. 

Проектът  GALP Greener Aluminium Cap (Implementation of Green Innovative Production Process Under Industry 4.0) се реализира с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”. Той е с период на изпълнение от 14 юни 2021 до 14 декември 2022 г. Бюджетът му е 1 703 540 евро, от които 800 000 евро са безвъзмездна финансова помощ. Партньор по проекта е норвежката компания ICB Digital AS.

Съдържание на Херти АД