Британското правителство обяви в четвъртък, че е замразило активи на стойност над 18 милиарда паунда (20.5 млрд. долара), държани от руски олигарси, други физически лица и компании, санкционирани заради войната в Украйна.

Това се равнява приблизително на замразените руски активи от 27-те държави в ЕС, които възлизат общо на около 17 млрд. евро (16.9 млрд. долара).

В момента Русия е най-санкционираната от Обединеното кралство държава, като стойността на блокираните руски активи е с 6 млрд. паунда повече от сумата във всички останали режими на санкции, включително Либия и Иран. Това се казва в годишния доклад на Службата за прилагане на финансовите санкции (OFSI), част от министерството на финансите.

Замразените активи са комбинация от дялови участия в компании и парични средства, съхранявани в банкови сметки. Те не включват физически активи като недвижими имоти, яхти, държани в подчинените на британската корона острови в Ламанша - Гърнси и Джърси, посочва Ройтерс.

"Наложихме най-строгите санкции на Русия досега с цел да спрем тяхната военна машина", заяви Андрю Грифит, младши министър в министерството на финансите.

Досега Великобритания е санкционирала повече от 1200 лица, включително високопоставени бизнесмени и видни политици и над 120 предприятия в Русия.

В същото време блокираните от ЕС пари на санкционирани руски граждани и фирми са дело само на седем от 27-те държави.

Едва 12 от членовете на ЕС имат в наказателното си право престъпления, свързани с неспазване на международни санкции и затова Брюксел е предложил отклоняването от прилагането на ограниченията да се включи в списъка на престъпленията, които се признават във всички европейски държави.

В интервю за германската медийна група "Функе" в края на октомври еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс каза, че общо в ЕС са замразени активите на 90 души за 17 млрд. евро. 2.2. млрд. от парите са блокирани в Германия.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. ЕС е санкционирал 1236 руски граждани, забранявайки им да влизат в ЕС и да използват средствата си в европейски банки.

Украйна настоява иззетите руски активи да се използват за нейното възстановяване след края на войната, което може да струва повече от 1 трилион долара.

Дневник