Руските войски се изтеглиха от десния бряг на река Днепър. Руското министерство на отбраната съобщи, че прехвърлянето на левия бряг е приключило в 5 ч. московско време. Междувременно в социалните мрежи се появиха кадри и видеа от стратегическия Антоновски мост, част от който е разрушена.

На десния бряг не е оставена военна техника или оръжие. Всички руски военнослужещи са преминали на левия бряг. Формированията и военните части на руските въоръжени сили заеха отбранителни позиции, които бяха предварително подготвени от инженерна гледна точка. Руската група войски не е претърпяла загуби на личен състав, оръжие, военно оборудване или материални средства, гласи съобщението на министерството на отбраната на Русия.

Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков украинските въоръжени сили са се опитали да "нарушат транспортирането на цивилни граждани и прехвърлянето на войски на левия бряг на река Днепър" по време на руското отстъпление през нощта. По-специално, пет удара по места на прехвърляне през реката са били извършени с ракетни установки HIMARS.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости публикува видеоклип, за който се твърди, че е заснет Антоновският мост в Херсон, който свързва десния и левия бряг на река Днепър. В записа кореспондентът на агенцията казва, че "последните части на руските войски" са напуснали десния бряг през нощта срещу 11 ноември. Във видеото се вижда как по моста преминават превозни средства. Според кореспондента тежката техника, включително танкове и БМП, е преминала по понтонно съоръжение в близост до моста.

Тази сутрин кореспондентът на ВГТРК Александър Сладков от ВГТРК съобщи, че за три дни от десния бряг на Днепър към левия са изтеглени 20 000 души личен състав и 3500 единици военна техника.

В същото време Южното оперативно командване на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да придвижва военнослужещи и техника между двата бряга на река Днепър, като изгражда отбранителни линии на левия бряг и обстрелва позициите на украинските въоръжени сили на десния. Те заявиха, че украинските войски продължават да местят фронтовата линия по-близо до левия бряг.

Вчера вечерта говорителката на командване "Юг" Наталия Гуменюк, заяви, че руските въоръжени сили са се изтеглили частично, но някои части и оборудване са останали на десния бряг на Днепър.

Антоновският мост е разрушен - това се твърди от сутринта в руските проправителствени канали в Telegram, като бяха публикувани видеоклипове, за които се твърди, че показват експлозия на Антоновския мост (автентичността на този видеоклип и неговата дата не могат да бъдат потвърдени). Според съобщения в руските медии е бил разрушен и намиращият се наблизо железопътен мост (това не е потвърдено). Взривяването на Антоновския мост, според "патриотичните" канали, е "сигнал", че изтеглянето на руската групировка от десния бряг е завършило.

Междувременно в каналите в Telegram се появиха и видео записи, на които се виждат руски военни крачещи по понтонния мост в основата на Антоновския.

Военният кореспондент на "Комсомолская правда" Александър Коц публикува видеоматериал, заснет директно на моста, а украинският телевизионен канал "Суспильне" публикува снимка на моста, направена от местен жител. Коц казва, че две части от моста. Снимката на "Суспильне" показва, че мостът е претърпял значителни щети в близост до десния бряг, както и в центъра на конструкцията. Понтонният мост също е разрушен.

Преди това украинският министър на отбраната Алексей Резников заяви, че на Русия ще й отнеме поне седмица, за да изтегли войските си от десния бряг на река Днепър. Той заяви това в интервю за Ройтерс късно вчера. Резников заяви, че по това време в Херсонска област се предполага, че са се намирали 40 000 руски войници, включително в Херсон, около града и на десния бряг на река Днепър. "Изтеглянето на тези войски от Херсон за един или два дни не е лесно. Това ще отнеме поне седмица", каза министърът. Той отбеляза, че действията на Русия са трудни за прогнозиране.

Украинските сили са освободили 41 населени места в Херсонска област, съобщи украинският президент Володимир Зеленски късно вчера.

Кремъл продължава да смята анексираната Херсонска област за субект на Руската федерация въпреки изтеглянето на войските, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Тя е субект на Руската федерация, този статут е законово определен и закрепен. Тук няма и не може да има никаква промяна", каза Песков. Той добави, че Кремъл не смята изтеглянето от Херсон за унизително.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев също коментира оставянето на Херсон. "Понятието за териториален суверенитет в нашата страна не е изчезнало. Всичко ще се върне у дома. В Руската федерация", каза той, без да уточни за коя местност става дума.

Той също така осъди онези, които разпространяват "истерии и паника". "Не давайте повод за радост на близкия и далечния си враг. И по-често му напомняйте за величието и безграничността на руския свят", написа той.

Дир.бг