Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити най-малко петима души, включително младо момиче, и са били ранени цивилни и служители на силите за сигурност, съобщи държавната телевизия, на която се позовава Асошиейтед прес.

При отделно нападение въоръжени лица са застреляли двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в  град Исфахан, съобщава агенция ИРНА. И при двете нападения се съобщава, че въоръжените лица са карали мотоциклети.

Не стана ясно веднага какви са мотивите за нападенията и дали те са свързани с общонационалните протести, които разтърсиха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, включително служители на силите за сигурност.

Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, заяви пред държавната телевизия, че сред убитите има младо момиче и жена.

Държавната телевизия съобщи, че групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в различни части на Изех късно вчера, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Свързани с държавата медии съобщиха също, че някой е подпалил шиитска религиозна семинария.

Някои от протестите бяха придружени с насилие пи разпръскването на несъгласните с политиката на правителството от страна на силите за сигурност. В последно време в Иран бяха извършени редица нападения, за които бяха обвинени сепаратисти и религиозни екстремисти, включително стрелба в голям шиитски храм миналия месец, при която загинаха над десет души и за която отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Протестите в Иран бяха разпалени от смъртта на 16 септември на 22-годишна жена, задържана от нравствената полиция на страната,  и бързо прераснаха в призиви за сваляне на управляващите ирански духовници и прекратяване на теокрацията, установена след Ислямската революция от 1979 г.

Според "Активисти за правата на човека в Иран", група, която следи продължаващите вече няколко месеца размирици, при последната вълна от протести са убити най-малко 362 души, а 16 033 са арестувани. Групите за защита на правата обвиняват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по демонстрантите и ги бият с палки.

БТА