Европейската комисия обяви, че подготвя за изпращане в Украйна генератори, топли дрехи, автобуси, цистерни за вода и палатки, за да помогне на украинското население да премине през зимата, след като Русия систематично разрушава украинската енергийна и водна инфраструктура.

Помощта, която надхвърля 1800 тона, е предоставена от Словакия, Люксембург, Белгия, Финландия, Швеция и Германия, съобщи Еврокомисията в четвъртък, като призова и другите държави да се включат в усилията.

"Зимата е почти тук и сега това е основният ни приоритет, когато говорим за хуманитарна помощ", каза еврокомисарят за хуманитарната помощ Янез Ленарчич, добавяйки, че "систематичното унищожаване от Русия на критична инфраструктура в Украйна" е направило подкрепата през зимата още по-важна.

Ленарчич съобщи, че националните власти в страните членки са предупредени да се подготвят за допълнителен приток на бежанци от Украйна през зимата, ако руските нападения се увеличат.

"Можете да си представите колко тежка може да бъде тази зима за украинците, когато се сблъскват с енергиен недостиг, прекъсвания на електричеството, липса на вода, отопление, петрол", каза Ленарчич. "Всичко това се дължи на руското унищожаване на критична гражданска инфраструктура".

По-рано този месец украинският премиер Денис Шмигал каза, че ако се вземат предвид очакваните доставки от чужбина, страната трябва да има достатъчно доставки на газ за тази зима.

До момента ЕС е предоставил на Украйна 74 хил.тона хуманитарна помощ на стойност 450 млн. евро, както и 523 млн. евро финансиране за хуманитарни нужди, съобщи Еврокомисията в четвъртък.

Дневник