Председателят на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси каза, че ще се оттегли като лидер на камарата от Демократическата партия.

Това става, докато съюзниците ѝ подготвят предаването на властта в камарата към представителя Хаким Джефрис. Пелоси, първата жена, заемала поста председател на долната камара на конгреса, е на 982 години и два пъти е заемала тази позиция.

Тя остава в Камарата на представителите, където е през последните 35 г.(избрана от Сан Франциско). Пелоси направи изявлението си ден след като републиканците си осигуриха крехко мнозинство в камарата след междинните избори миналата седмица.

 

Джефрис от Ню Йорк ще е първият чернокож депутат, който ще ръководи групата на една от големите партии в Конгреса. Настоящият демократ номер 2 в Камарата, лидерът на мнозинството Стени Хойер, подкрепи Джефрис за лидерския пост в партията и каза, че той също няма да търси лидерска работа в следващия Конгрес.

В изявление президентът Джо Байдън нарече Пелоси "най-последователния председател на Камарата на представителите в историята".
Както се очакваше, републиканците спечелиха в сряда контрола над Камарата след изборите за Конгрес миналата седмица. Това им даде крехко мнозинство в камарата, а то ще им позволи да възпрепятстват законодателната програма на президента демократ Джо Байдън. Демократите запазиха контрола над Сената.

Пелоси си спомни - след като обявила намерението си в Камарата - за първото си посещение, като дете, разказва "Ройтерс". Тя изтъкна и работата си с трима американски президенти - републиканеца Джордж У. Буш и демократите Барак Обама и Байдън - но не спомена президента републиканец Доналд Тръмп, който беше подложен на импийчмънт два пъти от Камарата под нейно ръководство. Изтъкна, че делът на жените и представителите на малцинствата в Камарата се е увеличил от влизането ѝ в законодателния орган през 1987 г.

С какво ще се запомни Пелоси

Пелоси изигра централна роля в прокарването на законодателната програма на демократа Байдън през Конгреса, както направи преди това за Обама. Тя помогна за приемането на подписания от Обама закон за здравеопазването от 2010 г., както и за големи разширения на инфраструктурата и разходите за климата при Байдън. Редовно е обект на критики от страна на американските консерватори.


Пелоси беше под натиск през последните няколко години от по-младите демократи в Камарата на представителите да отстъпи властта. Тя беше най-високопоставената и най-влиятелна избрана жена в историята на САЩ, докато Камала Харис не стана вицепрезидент през януари 2021 г. Председателят на Камарата на представителите е втори по линията за наследяване на президентския пост.

През последните дни Пелоси каза, че нападението на съпруга ѝ Пол на 28 октомври от политически мотивиран натрапник с чук в дома им в Сан Франциско, както и други фактори, ще повлияе на решението ѝ да запази ли лидерската си позиция. Демократите в Камарата на представителите трябва да гласуват за лидерите си на 30 ноември.

Дълга кариера

Пелоси беше избрана за първи път в Камарата на представителите на специални избори и стабилно се издигаше в редиците, осигурявайки си лидерски позиции, преди да спечели първия си мандат като председател през 2007 г.

Тя за първи път беше председател от 2007 г. до 2011 г., когато демократите се противопоставиха на войната в Ирак, за да овладеят Камарата на представителите. Отново стана председател през 2019 г., когато демократите яхнаха вълна от опозиция срещу Тръмп, за да спечелят контрола над Камарата на представителите и беше преизбрана за председател през ноември 2021 г.

Републиканският контрол над Камарата, предвиден в сряда, дава на тази партия не само възможността да овладее дневния ред на Байдън, но и да започне потенциално политически вредни разследвания на неговата администрация и семейство.

Маккарти, също от Калифорния, в момента е лидер на републиканците в Камарата на представителите и ще бъде изправен пред избори от цялата камара в началото на новата година. Все още не беше ясно дали той ще спечели достатъчно подкрепа от колегите си републиканци, за да спечели председателския пост.

Кой ще оглави Камарата на представителите

В сряда републиканците в Камарата предложиха първоначална подкрепа за Кевин Маккарти да като председател, когато следващият Конгрес положи клетва на 3 януари. От своя страна 52-годишният Джефрис ще бъде предвестник на ново поколение лидерстви за демократите.

Байдън навършва 80 години в неделя. Застаряващото ръководство на Демократическата партия повдига въпроси за следващото поколение.

Дневник