392 състезатели от 17 държави ще участват в 14-то издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/. Тазгодишното издание на престижното състезание ще се проведе в хибриден формат – онлайн и присъствено.

Това съобщи пред журналисти днес председателя на организационния комитет Бисерка Йовчева. В пресконференцията участваха още проф. Росица Давидова от Шуменския университет, началникът на образователния отдел на община Шумен Даниела Савчева и програмистът Антония Колева, автор на онлайн системата за регистрация на турнира.   

Състезанието ще се проведе между 23 и 27 ноември в Шумен.

„Готови сме с организацията и вече очакваме нашите гости. Интересът тази година е много голям, защото турнирът вече е много известен и престижен, а също и затова, че го обявихме хибриден и тези, които не могат да дойдат на място, могат да участват дистанционно“, каза Бисерка Йовчева.

Заявки за онлайн участие са подали отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна и Саудитска Арабия, а в Шумен ще дойдат 96 състезатели - от Румъния, Молдова и Великобритания, както и българските национали.

Руски информатици ще се състезават неофициално. Те няма да участват в класирането и в разпределението на медалите.

Шумен ще бъде представен от 16 участници -  по 8 в двете възрастови категории. Всички са от ПМГ “Нанчо Попович” и Школа „А&Б“.

Паралелно с Международния турнир ще се проведе и Националния есенен турнир по информатика. В него ще участват още 150 малки информатици, разделени в 5 възрастови групи.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа "А и Б". Генерален спонсор е „Алкомет“. Община Шумен финансира турнира с 12 хил. лв.

ШУМ.БГ е официален медиен партньор на турнира.

ШУМ.БГ