Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговарят на необходимите условия, за да се присъединят към този договор, съобщи агенция EFE.

В решение, взето на днешния Министерски съвет, холандското правителство обсъди възможното разширяване на Шенгенското пространство с още три държави, предвидено за дневния ред на министрите на вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС) на 8 декември, и се съгласи само да даде зелена светлина до Румъния и Хърватия.

Това е най-лошият за България вариант в ситуацията, тъй като тя ще бъде отделена от тандема с Румъния и е неизвестно кога отново темата ще влезе в дневния ред на 22-те страни от Шенген.

Но има много въпросителни за такова решение, защото то би създало шенгенска граница между България и Румъния - по Дунав, суша и море - а се твърди, че Букурещ не е готов за този сценарий и задействането му може да отнеме години.
Нидерландският външен министър Вопке Хьокстра обясни пред пресата, че "все още е твърде рано" да се приеме присъединяването на България към Шенген и че Холандия ще направи нова оценка, за да се опита да подкрепи тази стъпка едва когато се докаже, че София е конституционна държава която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Според премиера Марк Рюте тази преоценка ще бъде "може би следващата година", но той изрази съжаление, че засега все още има опасения относно граничния контрол, тъй като "на теория има риск миграционният поток да започне през такава държава" и иска първо да изключи възможността за нелегално преминаване на шенгенската граница в България.

Европейският парламент и Европйската комисия призоваха през октомври и ноември и трите страни да бъдат приети без забавяне и по възможност до края на годината. Евродепутати настояваха, че това било дискриминация към България и Румъния, която ще има "сериозни последици" върху движението на хора и стоки в единния пазар.

Но Рюте каза днес на пресконференция, че отказът за подкрепа на България се основава не на политически съображения, на фактическото състояние. "Подходихме честно", допълни той, а нидерландска агенция посочи, че кабинетът му вижда технически недостатъци в предложението за България и призовава за разследване на корупцията и организираната престъпност в страната.

В края на следващата работна седмица министрите от ЕС ще могат да се съгласят (изисква се единодушие) присъединяването на нови страни към Шенгенския договор и въпреки че не е ясно дали повече европейски страни ще гласуват против, само блокирането от страна на Нидерландия вече би попречило на присъединяването на България. При това положение не е ясно дали предложението за България изобщо ще попадне в дневния ред, след като нидерландският вот е предизвестен. Окончателното решение за това как ще се процедира на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието ще се вземе на 7 декември.

Държавният секретар Ерик ван дер Бург подчерта, че не знае дали страната му е единствената, която ще наложи вето на достъпа на София, но и не вижда проблем, ако това е така. "Защото всички останали хора са съгласни с нещо не означава, че и ние също трябва да сме съгласни с това. Това не е начинът, по който нещата работят", каза той, според обществената телевизия NOS.


"Има хора в Европа, които ни оказват натиск, но ние можем и просто да устоим на натиска. Всичко е просто: ако спазвате споразуменията и отговаряте на критериите, сте добре дошли в Шенген", добави Ван дер Бург.
Шенгенският договор за свободно движение на стоки и хора сега се състои от 22 държави от ЕС (България, Кипър, Ирландия, Хърватия и Румъния са извън него) и четири извън ЕС (Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария).

    И Румъния, и България се присъединиха към ЕС през 2007 г. и тяхното членство в Шенген досега се третира като блок. Австрия, Нидерландия и Швеция изразиха резерви към влизането на двете страни в Шенген, позовавайки се на проблеми с корупцията, конкуренцията и организираната престъпност.

    През седмицата в Швеция се оформи парламентарно мнозинство в подкрепа на България и Румъния, което да даде мандат на правителството да гласува с "да" на 8-9 декември.

    В Австрия има разнобой между различните членове на управляващата коалиция. Хърватско издание, позоваващо се на дипломатически източници, съобщи вчера, че нидерландците със сигурност са отказали да подкрепят българите, а австрийците - и българите, и румънците.


Президентът Румен Радев е разговарял днес по телефона с канцлера на Австрия Карл Нехамер, съобщи пресслужбата на държавния глава. Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на безпрецедентния миграционен натиск по границата, който се е увеличил многократно в сравнение с миналата година.

Независимо от натовареността и изтощението на служителите, които охраняват границата, те се справят с овладяването на непрестанния натиск. За да се противодейства на потока, държавата е изпратила подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи. "Страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз. Очакваме обаче признаване на постигнатото и солидарност от нашите европейски партньори чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне", заявил Румен Радев.

Дневник