Петкратният шампион Бразилия ще опита да продължи мисията си към към шеста световна титла на първенството в Катар, като днес се изправя срещу тима на Южна Корея. Вдъхновените азиатци, които успяха да се класират за елиминациите в последния момент, стоят на пътя на бразилците към четвъртфинала.

Срещата е днес от 21 часа на "Стадион 974" в Доха.

Бразилия влиза в двубоя след загуба от Камерун, която сложи край на серия от 17 поредни мача без поражение. Във въпросната среща обаче селекционерът Тите успя да даде почивка на титулярите си.

За срещата с Южна Корея в тима се завръща Неймар, но аут до края на първенството е Габриел Жезуш.

"Ако Неймар играе, това е защото е в пълно здраве и е готов да започне от самото начало и да остане цял мач. Предпочитам винаги да играя с най-добрите си играчи от самото начало", каза Тите.

Двубоят ще бъде белязан и от събитията около бразилската легенда Пеле, който продължава да е в болница. От щаба на петкратните шампиони обявиха, че ще мислят за 82-годишният бивш играч.


"Той е може би единственият човек пред когото треперех, когато го поздравих. Говоря от цялото си сърце, това беше много емоционален момент за мен. Искам да му пожелая здраве в този момент, ние ще мислим за него и ще опитаме да победим и заради Пеле", каза още Тите.

Съперникът Южна Корея мечтае да повтори повдига си от домашното първенство през 2002 г., когато стигна до четвъртото място.

Преди двубоя селекционерът на азиатците Пауло Бенто изрази разочарование от сгъстената програма и малкото време за почивка. ""Шансовете ни да поднесем изненада не бяха подпомогнати от ФИФА - 72 часа са твърде малко и за възстановяване, и за тренировки. Съмнявам се, че има отбор, който може да го направи в такъв кратък период".

Той обаче си пожела Неймар да играе, за да може "най-добрите футболисти да са на терена".

Програмата за деня в Катар откриват Япония и Хърватия, които се срещат в 17 часа. Това ще бъде едва трети мач между тях, като досега и двата бяха на световни финали - през 1998 г. хърватите спечелиха с 1:0, а през 2006 г. срещата завърши 0:0. И двата им двубоя бяха в групите.


"Япония ще прилага философията на самурайския воин. Същото ще направим и ние. Ако искаме да отидем по-далеч, трябва да приложим същото отношение, да дадем всичко от себе си и никога да не подценяваме никого", каза селекционерът на вицешампионите от Хърватия Златко Далич.

Япония, която вече поднесе две големи изненади, побеждавайки Германия и Испания, се надява на трети голям мач.

"Мисля, че това е страхотна възможност за нас да покажем на света как можем да се бием като самураи. Преди да влязат в битка, те полират оръжията си, но ако са уплашени по време на битка, няма да могат да използват тези оръжия и техники напълно. Съвсем същото е и с футбола", каза ветеранът Юто Нагатомо.

Дневник