В монголската столица Улан Батор протестиращи се опитаха да щурмуват Двореца на правителството, като настроението на демонстрантите става "все по-агресивно", съобщават местните вестници.

Протестите започнаха след съобщенията за кражба на 6,5 млн. тона въглища от доставките за Китай. Общата открадната сума се оценява на 12,9 милиарда долара. Монголското правителство е поискало по дипломатически път съдействие от Пекин за разследването.

"Имаше протест на недоволните от разследването на случая с износа на въглища за Китай, заобикалящ митническия контрол. Демонстрантите поискаха да бъдат оповестени имената на заподозрените, сред които според протестиращите може да има високопоставени политици", предаде ТАСС.

Както отбелязват монголските издания демонстрантите са поискали "да се разкрие корупцията на властите и да се посочат имената на крадците, които са откраднали въглища на стойност 44 трилиона тугрика (12,9 милиарда долара)". 15 служители са обект на разследване.

Китайската страна е екзекутирала длъжностни лица, замесени в кражбата на въглища от Монголия, и е изпратила имената на замесените монголски политици на монголския министър-председател, съобщава Central Asian Resources.

Според тях количеството въглища, изнесени от Монголия, се различава от количеството, получено от китайската страна. От друга страна, монголските вестници съобщават, че са били откраднати въглища на стойност 1,8 млрд. долара, докато общият износ от Монголия през първите девет месеца на годината е бил 4,5 млрд. долара.

Монголия изпраща около 86% от износа си за Китай, като повече от половината от него е въглища.

Според РИА Новости някои от протестиращите са се съблекли в тридесетградусов студ, за да протестират срещу повишаването на цените на суровините.

Днес демонстрантите се опитаха да проникнат и в правителствения дворец, но не успяха. Полицията призова всички да се разотидат. Губернаторът на столицата издава заповед за насилствено разпръскване на демонстрацията.

Според News.mn са били ранени шестима души, включително четирима служители по сигурността на двореца.

Местните власти възнамеряваха да въведат извънредно положение в Улан Батор, но в последствие бе съобщено, че са се отказали./ Дир.бг