ЕС е похарчил 1.5% от брутния си вътрешен продукт за отбрана в годината преди началото на войната в Украйна, съобщи Европейската агенция за отбраната в четвъртък, огласявайки годишния си доклад.

Делът е същият като през 2020 г., но номинално сумата е рекордна - 214 млрд. евро, като за първи път, след като през 2015 г. ЕС реши да се погрижи за отбраната си, след като Русия анексира Крим, е премината границата от 200 млрд. евро.

Най-голям е ръстът на военния бюджет на Италия (+4 млрд. евро) , следвана от Финландия, Гърция и Словения. Шест държави са намалили разходите си, съобщи агенцията, без да ги назовава.

"Разходите сами по себе си не са достатъчни, трябва да го направим по-добре, а това означава да го направим заедно", заяви върховният представител за външната политика и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел.

През 2021 г. европейските държави са отделили рекордните 7.9 милиарда евро за обществени поръчки за общо купуване на поръчки, почти двойно от 4.1 млрд. през 2020 г.

Борел заяви, че ЕС има готовност да финансира увеличаване на производството на въоръжение, за да се попълнят намаляващите запаси, след като повечето държави подпомагат военно Украйна вече девети месец.

"Запасите от оръжия в ЕС, доставени на Украйна, се изчерпват, тъй като европейският военно-промишлен комплекс не е получавал адекватно финансиране от години", обясни Борел.

Той заяви, че ЕС е "готов да финансира увеличаване" на производството на въоръжение, за да се попълнят намаляващите оръжейни запаси.

"Запасите от оръжия в ЕС, доставени на Украйна, се изчерпват, тъй като европейският военно-промишлен комплекс не е получавал адекватно финансиране от години", обясни Борел.

Очаква се ЕС да увеличи с 2 млрд. евро фонда, от който се финансират доставките на оръжие за Украйна, като министрите на външните работи ще вземат решението за така наречения Европейски механизъм мир в понеделник.

Създаден през 2021 г. с първоначалната цел да финансира военни покупки в подкрепа на страни предимно в Африка, фондът имаше бюджет от 5.7 милиарда евро за периода до 2027 г.

През ноември Борел съобщи, че досега ЕС и държавите членки са предоставили на Украйна оръжие и военно оборудване на стойност поне 8 млрд. евро.

Дневник